NRGreport
Menü

Tényleg ennyire alacsony olajár jöhet?

Az utóbbi hetekben sokat esett az olajár, az egyik tekintélyes piaci szakértő szerint pedig továbbra sincs más út, mint lefelé. A Schork Report szerzője szerint arra is van esély, hogy a 20 dolláros szint közelébe esnek az árak.

Idén januárban 30 dolláros szintet is megütött a nyersanyag ára, aztán viszonylag rövid idő alatt 50 dollár fölé tudott erősödni. Ezt a Schork Report szerzője, Stephen Schork a nagymértékű short pozíció zárásoknak tulajdonítja – írta a Marketwatch.

A szakértő a mostani helyzetet nagyon hasonlónak látja és a napokban látott hirtelen árfelpattanást ugyancsak az eladásra játszó pozíciók lezárásával magyarázza. Shork szerint nem árt résen lenni, mert az emelkedő trend tiszavirág életű lesz: a piacon ugyanis jelentős a túlkínálat, még a most emlegetett megnövekedett kereslet mellett is.

A Schork Report kiemelu: korábban olyanról nem lehetett hallani, hogy a nyári amerikai vezetési szezon közepette az üzemanyagkészletek rekordszinten állnak. Figyelmeztető és nagyon negatív jelzés, hogy a Nymex készletek akkor ugrottak rekord szintre, amikor a kereslet szezonálisan talán a legmagasabb.

A jelentés szerzője évek óta pesszimista az olaj kilátásait illetően. Szerinte most nincs más út, mint lefelé, legjobb esetben is az év eleji mélypontok visszatesztelése várható. Év végére pedig még ennél is tovább eshetnek az árak, és megvan az esély arra, hogy a 20 dollár körüli szinteket is elérjük – írta jelentésében Stephen Schork.

Forrás: Marketwatch