Címlap

Uniós támogatással épül gázvezeték Finnország és Észtország között

NRGreport | 2016.08.10. 13:01

A Finnországot és Észtországot összekötő gázvezeték megépítésével 2019 végére megszűnik Finnország gázhálózatának különállása, a brüsszeli bizottság szerdán hagyott jóvá 187,5 millió euró (mintegy 58 milliárd forint) támogatást a vezeték lefektetésére – jelentette be Mina Andreeva, az uniós bizottság egyik szóvivője.

A Balticconnector nevű vezeték a finn gázellátás elszigeteltségének megszüntetése mellett fejleszteni fogja a balti országok regionális gázpiacát és hozzájárul a térség gázellátásának biztonságához is – mondta a szóvivő.

Az európai hálózatfinanszírozási eszköz (CEF) keretéből származó összeg az építéshez szükséges források 75 százalékát fedezi, beleértve 22 kilométer finn parti és 80 kilométer tengeri szakasz, valamint 50 kilométernyi észt szárazföldi szakasz kiépítését.

A vezetéképítés befejezése nemcsak a két ország számára jelent előnyöket a gázellátás biztonságának emelése révén, a piaci integráció mellett nagyban hozzájárul a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez is – tette hozzá a szóvivő.

Az uniós tájékoztatás szerint a következő tizenöt évben várhatóan harminc százalékkal nő Európa gázigénye. A tervek szerint addigra több új vezeték szolgálja majd az uniós országok évi hatszáz milliárd köbméternyi földgázigényét.

Mina Andreeva aláhúzta, az unió támogatása szükséges segítség az energiapiacok egyesítéséhez.

Az EU-n belüli gázhálózatok összeköttetései között kiemelkedő helyet foglal el a Balticconnector észak-európai vezeték, amely a tervek szerint Finnország és Észtország mellett Litvániával is összeköttetést teremt majd – közölte.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.