Trading

Szaúd-Arábia és Irán löki lefelé az olajárat

NRGreport | 2016.08.11. 09:22

Az amerikai készletadatok, illetve az iráni és a szaúdi rekordszintű kitermelés miatt esik az olajár. 

Szerdán az amerikai készletadatok újabb lökést adtak az olajárnak lefelé, így a WTI típusú könnyűolaj kurzusa 42 dollár alá süllyedt, csütörtökön reggel pedig szűk tartományban 41,5 dollár közelében ingadozik. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium szokásos, heti beszámolója alapján a tengerentúli készletek a várt csökkenés helyett 1,1 millió hordóval nőttek, ez pedig a kereslet enyhülését jelezte.
 
Az OPEC szerdán megjelent, augusztusi olajpiaci jelentése is nyomás alá helyezte a jegyzést, hiszen kiderült, hogy a legnagyobb kitermelő Szaúd-Arábia olajtermelése soha nem látott magas szintre, napi 10,67 millió hordóra bővült. További érdekesség, hogy a jelentős készletekkel bíró Irán termelése napi 3,85 millió hordóra emelkedett, míg amerikai olajpiaci szakértők korábban úgy vélték, Irán 2017 előtt nem érheti el ezt a szintet.

Sovány vigaszt nyújtott az olajárnak az OPEC előrejelzése, mely szerint a globális kereslet az OPEC termékek iránt a korábban prognosztizáltnál napi 30 ezer lehet magasabb idén, míg a 2017-es kilátást változatlanul hagyták. Mindez marginális növekedést jelent a keresletet tekintve – olvasható az Equilor elemzésében.

  NRGreport
Címkék
#olajár  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.