Elemzés

Ezért nem dönti romba a rubelt az olcsó olaj

NRGreport | 2016.08.12. 12:18

Eddig szinte megszokottá vált, hogy ha esik az olaj árfolyama, akkor a rubel is szinte automatikusan leköveti ezt a mozgást. Most azonban úgy tűnik, egyre lazább ez a kapcsolat.

Az alacsony árak mellett az olaj már nem játszik olyan domináns szerepet az orosz gazdaságban, mint korábban, ráadásul egy sor intézkedéssel alkalmazkodott már a gazdaságpolitika az ársokkhoz – írta elemzéséven a Portfolio.hu

Az olaj világpiaci ára 2014 második felében meredek esésbe kezdett, ami érzékenyen érintette az olyan országok gazdaságát, amelyek erősen a nyersanyaghordozó exportjából származó bevételekre épültek, mint például Oroszország. Az a tény, hogy az ország költségvetése az olajár drasztikus esése ellenére mégsem omlott össze, nagyban köszönhető a rubel árfolyammozgásának, az orosz deviza leértékelődése ugyanis tompította a sokkhatást.

Az elv egyszerű: költségvetési szempontból (egyéb elemeket nem mérlegelve) hiába esik a nyersanyag árfolyama dollárban számítva, ha eközben a deviza ugyanolyan mértékben leértékelődik, hiszen ilyenkor a rubelben kifejezett bevétel változatlan marad, a kiadások nagy része pedig úgyis helyi devizában keletkezik.

A teljes elemzés itt olvasható.

  NRGreport
Címkék
#olajár   #Oroszország   #rubel  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.