NRGreport
Menü

Túszokat ejtettek és megbénították Bolíviát a fegyveres bányászok

Közel ötezer bányász robbanószerrel és puskákkal felfegyverkezve tüntet Bolívia hat megyéjében az új szövetkezeti törvény ellen.

A demonstrálók megbénították a forgalmat az ország legjelentősebb autópályáin, és legalább 40 rendőrt túszul ejtettek, idézi az MTI Carlos Romero belügyminiszter csütörtöki bejelentését. A tárcavezető elmondta, hogy La Paz, Oruro, Cochabamba, Potosi és Chiquisaca megyében nem lehet járművel közlekedni.

A La Ráción lap péntek reggel már arról írt, hogy több bányász átállt a rendőrséghez és visszavette a Mantecaniban lévő bányát, miközben a rendőrség is felszámolta a blokádot több forgalmas autópályán. La Pázban a fővárosban több bányászt őrizetbe vettek a hatóságok.

A konfliktus két napja kezdődött Bolíviában, mert az új szövetkezeti törvény kiszolgáltatottabbá tenné a bányászokat. Sok munkahely kerülne át az állami szektorból a versenyszférába, azonban a munkajogi törvények nem védik meg eléggé a dolgozókat. A szövetkezetek jogai és hatáskörei is lecsökkennének.

A kormány szerint a bányászati szövetkezetek és a magánvállalatok közötti ügyleteket tiltja a bolíviai alkotmány, és az új törvény is emiatt született meg. A belügyminiszter szerint a tiltakozás valódi célja zsarolás.

Evo Morales államfő csütörtökön utasítást adott arra, hogy fél áron utazhassanak repülőgéppel azok, akik az útakadályok miatt nem juthatnak el úti céljukhoz. A bányászok szerdán kezdtek el útakadályokat emelni.

Forrás: MTI