Vállalatok

Jakab: csak most kap lendületet a dolgok internete

Végh Zsófia | 2016.08.15. 05:00

2018-ban a dolgok internete (IoT) előreláthatólag átveszi a vezető helyet a mobiltelefonoktól, mint a csatlakoztatott eszközök legnagyobb kategóriája, mondta az NRGreportnak Jakab Roland, az Ericsson Közép-európai stratégiai igazgatója, aki szerint az IoT az energiaszolgáltatás is forradalmasíthatja.

Milyen IoT megoldásokat alkalmaznak ma az energiaágazatban, melyek valamilyen módon kötődnek Ericssonhoz?

Jakab Roland

Jakab Roland 2000-ben csatlakozott az Ericssonhoz, ahol kezdetben stratégiai üzleti tanácsadói feladatokat látott el, majd mobil banki projektek vezetésével foglalkozott. Ezt követően a Multimédia termékek értékesítéséért volt felelős Magyarországon és Macedóniában. 2008-ban marketing és kommunikációs igazgatónak, majd vezérigazgató-helyettesnek nevezték ki, majd 2013-tól ügyvezető igazgatónak a jelenleg 2000 főt foglalkoztató vállalatnak. 2016-tól az Ericsson Közép-európai stratégiai igazgatója. Informatikus és politológus diplomáit a Debreceni Egyetemen szerezte, ahol óraadóként is tevékenykedett az elmúlt 10 év során. Posztgraduális tanulmányokat Egyesült Államokbeli Egyetemeken folytatott. Számos társadalmi szervezetben vállal aktív szerepet:  Elnöke a 12 európai iparvállalat legfelső vezetőit tömörító Magyar Európai Üzleti Tanácsnak, elnöke a 71 céget tömörítő Mobilitás és Multimédia Klaszternek, alelnöke az Informatikai Vállalatok Szövetségének, alapító alelnöke az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetségnek. Számos oktatással, innovációval és infokommunikációval foglalkozó testület tanácsadója, valamint konferenciák és fórumok rendszeresen felkért előadója.

Ma a hálózatba kapcsolt társadalom hajnalát éljük. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben minden és mindenki valós időben tud majd csatlakozni a hálózathoz. Egy ilyen mindenre kiterjedő összekapcsolódásaz olyan közszolgáltatásokat is forradalmasíthatja, mint az energia-, víz- vagy csatornaszolgáltatás. Az okos hálózatok és okos mérők telepítése a hatékonyság és az üzemeltetés pontosságának hihetetlen mértékű növekedését jelenti, pontos számlázást tesz lehetővé, és végső soron pénzt takarít meg. Az okos hálózatok segítségével a villamoshálózat működése is megbízhatóbbá vállhat, hiszen lehetővé teszik az adott feltételhez kötött automatizált karbantartást, így a meghibásodások ritkábban következnek be, illetve ha elkerülhetetlen meghibásodások lépnek fel a hálózat képes önállóan visszaállítani a helyes működést. Végül pedig az okos hálózat valós idejű információkat ad az állapotáról, ezáltal a működtetése és az előzetes tervezés is nagyban javítható.

Az okos hálózat egy kulcseleme az a kommunikációs platform, mely valós idejű adatokat továbbít az alállomásokról, kihelyezett eszközökről és okos mérőkről, amely aztán hasznos információként jut el a működtető személyzethez és mérnökökhöz, valamint a fogyasztókhoz is. A kommunikációs képességek közszolgáltatási hálózatokba való integrálása olyan kétirányú hálózatokká teszik azokat, melyek okosabbak, környezetbarátabbak, megbízhatóbbak és interaktívabbak.

Az Ericsson világvezető infokommunikációs cégként komoly tapasztalatokkal rendelkezik a több szolgáltatós rendszerek integrációja terén, így bármely közszolgáltatónak partnere lehet a hálózatok okos hálózatokká történő alakítás a során. Egyre szorosabban kapcsolódik a cég az közműszolgáltatói iparághoz, s nemcsak közvetve. Globális rálátásunk van az infokommunikáció fejlődésének irányaira. A mobilitás, a szélessáv és a felhő szolgáltatások teljesen új üzleti modelleket hoznak létre, s átalakító erővel hatnak minden iparágra – az energiaszektorra is. A fenti alkalmazásokat használó cégek jóval hatékonyabban működnek és jobb szolgáltatást/kínálatot nyújtanak ügyfeleiknek. Megbízhatóbb információ áll rendelkezésükre valós időben, sokkal több adatot tudnak gyorsabban feldolgozni, s így új, relevánsabb új szolgáltatást képesek nyújtani. Itt lép be a képbe az Ericsson, mint mobilitási platformot,telepítési és üzemeltetési szolgáltatásokat biztosító szereplő, aki valós idejű analitikai megoldásaival, releváns szolgáltatásokat tud adni például az energiaszektornak.

Mely országok járnak élen az IoT és az energetika összekapcsolása tekintetében?

Európában, Svédországban és Észtországban vannak igazán innovatív megoldások, amelyek kiváló szolgáltatásokat biztosítanak az energia ágazatban. De Ausztrália is élen jár.

Milyen projekten dolgozik, milyen konkrét megoldásokat dolgozott ki a cég energetikában működő vállalatoknak?

Mi szállítjuk az észt Electrilevi szolgáltató smart metering hálózatát beleértve a több mint 630 ezer okos mérőóra telepítését, a rendszerintegrációt az adatgyűjtést és elemzést és a hálózat működtetését. Ezzel a megoldással költségcsökkentést nagyobb hatékonyságot és magas ügyfélelégedettséget ér el a szolgáltató.Az Electrilevi fogyasztói jobban ellenőrizhetik energiafogyasztásukat, csökkenthetik költségeiket azáltal, hogy könnyebbé válik az új díjszabási modellek bevezetése, és pontosabbá és időzíthetőbbé teszik a számlázást. A szolgáltatók számára is számos előnnyel jár az okos hálózat bevezetése. Több a működtetéshez kapcsolódó információhoz juthatnak, feleslegessé válik a személyes mérőóra leolvasás, és könnyebb lesz a csalások kiszűrése.

Svédországban az E.On is az Ericssont választotta. Az ötéves időtartamra kötött megállapodás több mint 600 ezer mérőóra telepítését is magában foglalja Svédország szerte, így végül egy olyan okos energiahálózat jön majd létre, mely hatalmas mennyiségű adat kezelésére képes egyetlen nap leforgása alatt is. Az Ericsson megoldása az okos mérőkről szerzett adatokat az E.ON belső IT rendszerének továbbítja. Az adatokat naponta továbbítják és nem havonta, így a továbbított adatmennyiség 3000 százalékkal növekedett meg.  Ericsson kihelyezett üzemeltetési szolgáltatásokat is nyújt a cég számára.

Vagy például Ausztráliában az Ericsson telepíti az Energy Australia, az ország legnagyobb energiaszolgáltatójának LTE (Long Term Evolution – nagy sebességű, vezeték nélküli adatátviteli szabvány – a szerk.) okos hálózatát. Ígyaz LTE szerves része lesz Ausztrália legnagyobb okos hálózat telepítési projektjének. Az Ericsson egy több szolgáltatós, vezeték nélküli hozzáférésű hálózatot épít ki, mely kétoldalú kommunikációt tesz lehetővé az ellenőrző készülékek, a kiszolgáló-oldali rendszerek és a fogyasztók között. Az új hálózatot 150 telepítési helyszínen hozzák létre, és 12.000 okos mérőeszközt, 3.000 kihelyezett számítógépet és 200 alállomást köt össze.

De említhetem még az Egyesült Államokbeli Con Edison, vagy az Olasz Acea szolgáltatókat, amelyek szintén bennünket választottak techológiai partnerüknek.

Házon belül innoválnak vagy együttműködnek más vállalatokkal?

Mindkettőre van példa. A szolgáltatás-kínálat olyan gyorsan változik, olyan hatással van a digitalizáció az egyes iparágakra, hogy a hagyományos iparágak szereplői keresik más iparágbeli partnereiket, akikkel együtt tudnának innnoválni. Tavaly például Svédország után másodikként a közel 1500 főt fogalalkoztató budapesti K+F központunkban hoztunk létre egy úgy nevezett Innovációs Garázst. Ez egy olyan nyitott innovációs tér, ahol összefoghat a hálózatba kapcsolt társadalom valamennyi szereplője, többek között a távközlési szolgáltatók, más iparágak szereplői,a tudományos élet képviselői, a start-up vállalkozások valamint a helyi közösségek is.

Mennyire ismerik a befektetők az energiaágazatban rejlő digitális megoldásokat? A beruházások ebben az ágazatban különösen tőkeigényesek, hosszú idő alatt térülnek meg – mennyire mernek befektetni?

A már létező 4G mobilkommunikációs technológiák nagymennyiségű adat hatékony továbbítását teszik lehetővé költséghatékony módon. A nagyobb sebességnek és kisebb látenciának (a látencia ebben az összefüggésben a hálózatban az adattovábbítás idejét jelenti – a szerk.) hála az LTE különösen alkalmas a gépek közötti (M2M) kommunikációs megoldások működtetésére, így nagy szerepük lehet az okos hálózatok terén is. A Device Connection Platform megoldásunk pedig rendkívül leegyszerűsíti a különböző IoT eszközök kapcsolódásának folyamatát és annak költségeit

A dolgok internete most kap majd óriási lendületet. Az Ericsson minden évben kétszer elkészíti mobilitási jelentését, ami egyfajta az iparágban sztenderdként a következő öt-hat évre ad globális és régiós előrejelzést. A világ száz élő mobilhálózatából veszünk anonim mintákat, ezekből építjük fel előrejelzéseinket a várható adatforgalom és előfizetések alakulása továbbá a csatlakozó eszközök és rájuk jellemző adatforgalmazási profiljaik tekintetében. Legfrissebb jelentésünk szerint 2018-ban az IoT előreláthatólag átveszi a vezető helyet a mobiltelefonoktól, mint a csatlakoztatott eszközök legnagyobb kategóriája.  Az IoT várható átlagos növekedési üteme 2015 és 2021 között 23 százalék lesz: 2021-re a 28 milliárd csatlakoztatott eszközből 18 milliárd az IoT kategóriába fog tartozni. Tehát komoly felfutás előtt áll a technológia.

A hálózati technológiák fejlődése nagymértékben segíti az IoT térnyerését, ami azért fontos, mert sokkal több eszközt tud majd a hálózat kiszolgálni. Az következő generációs 5G hálózattal szembeni egyik elvárás, hogy egy eszköz tíz éves működését tegye lehetővé egyetlen feltöltéssel. A hálózat csak akkor szólítja meg az eszközt, amikor információt vár tőle. Az okos mérés esetében sem célszerű, ha évente-kétévente kellene egy leolvasó modult feltölteni. Az ún. keskenysávú IoT (Narrowband-IoT) technológia biztosítja majd a kapcsolódást a központokhoz. Ezen alkalmazással hihetetlen nagyszámú elektronikus eszközt, hálózati kapcsolatát lehet biztosítanialacsony energiafelhasználás mellett, melyek nem igényelnek nagy sávszélességet, mert kis adatmennyiséget továbbítanak.

Ezekből a technológiákból a közszolgáltatók is részesülhetnek, és részesülnek is.

Magyarországon az okos hálózatok, okos mérések kiépítése még kezdeti stádiumban van (vagy el sem indult), bár jelentős megtakarítást hozna. Mekkora a költségigénye ezen beruházásoknak: az ár visszatartja a szolgáltatókat?

Az eszközök, chipsetek, szenzorok és a munkafolyamatok csökkenő ára lendületet ad a folyamatnak. Előbb-utóbb a szabályozó hatóságoknak is lépniük kell, s olyan környezetet kell teremteniük, hogy a cégek beruházzanak.

A magunk részéről mi a közmű és energia szolgáltatók partnerei kívánunk lenni ebben a folyamatban. A számos okos hálózati és okos mérőeszköz szolgáltatásunk mellett 2016-ban vezettük be a Smart Metering as a Service iparági szolgáltatását, mely az okos mérési tevékenység teljes körű kiszervezését teszi lehetővé, a szolgáltatási funkcióktól az adatfeldolgozáson, számlázáson át a kommunikációig. Ennek segítségével a szolgáltatók gyorsabban vezethetik be a szolgáltatást jelentős mértékű előzetes költségráfordítás nélkül, és több mint 20 százalékos költségmegtakarítást érhetnek el a megnövekedett üzemeltetési hatékonyság révén.

Mekkora teret nyert eddig a dolgok internete az energia ágazatban?

Úgy érzem, hogy most indul el igazán. A nagyobb referenciaprojektek lezárulnak, láthatóvá válik egy szolgáltató számára, hogy milyen eredményeket hoz egy ilyen rendszer bevezetése. A korai felhasználások után várható majd ezen megoldások tömeges elterjedése. Szükséges hozzá, hogy a berendezések bekerülési költsége csökkenjen. Kis képességű, de hatékonyan működő hálózatok által menedzselt rendszerek jönnek létre. Ha a keskenysávú IoT szabvány véglegesedik, 2018 végére, 2019-ben széleskörűvé válhat ezen rendszerek használata.

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.