Vállalatok

Horvát miniszterelnök-jelölt: Zágráb megvédi az INA érdekeit

NRGreport | 2016.08.17. 11:16

Horvátország bízik a Mol-INA-ügyben folyó döntőbírósági eljárás pozitív kimenetelében, és a horvát törvényekre hivatkozva megvédi a horvát olajipari vállalat érdekeit – jelentette ki Andrej Plenkovic, a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Nacional horvát hetilapnak adott, szerdán megjelent interjúban.

Plenkovic leszögezte: ha kormányfő lesz, azon dolgozik majd, hogy biztosítsa az egységes és következetes horvát álláspontot az INA fejlődési stratégiáját illetően, amire szerinte nem mindig volt példa az elmúlt időszakban. Ezt pedig szerinte a magyar partner, a Mol magyar olaj- és gázipari vállalat gyakran megpróbálta kihasználni. 

Az INA nemzeti érdekű vállalat, mert kőolaj- és gáztartalékai és azok kitermelése energetikailag függetlenné teszik Horvátországot – tette hozzá. 

A HDZ elnöke úgy véli: az INA-t mint kutatási, termelési és értékesítési vállalatot kell fejleszteni, amely új munkahelyeket teremt. 

A finomítókkal kapcsolatban úgy nyilatkozott: a Mol-INA részvényesi szerződés világosan előirányozza mindkét, a sziszeki és a rijekai finomító felújítását. A rijekai finomító felújítását már rég be kellett volna fejezni – tette hozzá. 

Plenkovic szerint a munkálatok halogatása bizonytalanságot szül, és megkérdőjelezi a Mol őszinteségét a stratégiai partnerség megvalósításában, továbbá a magyar vállalat készségét, hogy a részvényesi szerződésben foglaltak szerint támogatja az INA stratégia fejlődési céljait.

"Ha a Mol nem képes betartani szerződéses kötelezettségeit, ezt meg kell mondania, és én mint leendő kormányfő, valamint a kormányom tudni fogjuk, hogyan válaszoljunk egy ilyen álláspontra" – hangsúlyozta. 

A HDZ elnöke úgy értékelte, hogy az INA jelenlegi helyzete nem kielégítő, mert nem használja ki optimálisan fejlődési lehetőségeit.

  NRGreport
Címkék
#Andrej Plenkovic   #INA   #Mol  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.