NRGreport
Menü

Rekordveszteség a világ legnagyobb bányacégénél

A piaci érték alapján a világ legnagyobb bányászati vállalata, a BHP Billiton rekordösszegű, 6,4 milliárd dollár éves veszteséget jelentett a júniussal záródó pénzügyi évről. 

A cég történetének legnagyobb veszteségét elsősorban a brazíliai Samarco vasércbányában tavaly novemberben történt gátomlás okozta. A területet a brazil Vale céggel közösen üzemeltette a BHP Billiton. A gát összeomlásakor 19 ember vesztette életét, és az ennek nyomán kialakuló áradás farmokat tett tönkre és a közeli városokban több ezer ember lakóhelye vált használhatatlanná. 

Andrew Mackenzie, a BHP Billiton vezérigazgatója a CNBC-nek azt mondta, hogy a hatalmas veszteséget a gátszakadás mellett a cég amerikai tevékenységének visszaesése és adózási problémák is okozták. 

A brit-ausztrál bányavállalat profitja még a 7,7 milliárd dollárt kitevő leírások figyelembevétele nélkül is 81 százalékkal, 1,2 milliárd dollárra csökkent a júniussal végződő pénzügyi évben, köszönhetően a vasárc, a szén, az olaj és a gáz árfolyamcsökkenésének. Az egy évvel korábbi megtisztított profit még 6,4 milliárd dollár volt.  

A kedden publikált veszteség 2001, a BHP Limited és a Billiton Plc vállalatok egyesülése óta a legnagyobb, sőt valószínűleg az 1851-ben alapított BHP egész történetének legnagyobb vesztesége - írja a CNBC

Forrás: CNBC