NRGreport
Menü

Indul a Formula Student Hungary konstruktőri verseny

Tizenhat nemzet negyvennégy diákcsapata versenyez a hetedik alkalommal megrendezett Formula Student Hungary (FSH) autóipari konstruktőri versenyen a győr-gönyűi kikötőben csütörtöktől vasárnapig.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a verseny kezdete előtt rendezett sajtótájékoztatón a gyakorlati képzés jelentőségéről beszélt. Mint fogalmazott, ahogy az FSH versenyen is mindenkinek az együttes tudása kell ahhoz, hogy egy csapat elindulhasson és esetlegesen nyerhessen, úgy az oktatásban is a diszciplínák együttműködésére van szükség, hogy előbbre lehessen lépni.

Példaként említette a szakgimnáziumi rendszer bevezetését, ahol egy szakma megszerzésén túl azt az elméleti tudást is megszerezhetik a diákok, amellyel ugyanolyan eséllyel tanulhatnak tovább, mint egy gimnáziumi tanuló.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is a duális képzés fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy szakképzési szinten a duális képzésben mintegy 50 ezer diák vesz részt, d a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma is a tízszeresére nőtt. 

A folyamatnak, amely most zajlik, különös jelentősége van, mert megteremtődik az átjárás a felsőoktatás irányába azok számára is, akik szakmát szereztek. A kamara pedig elkötelezett a tekintetben, hogy ez a folyamat tovább folytatódjon - fűzte hozzá. 

A versenyen, amelyen saját fejlesztésű és építésű autókkal indulnak az egyetemi és főiskolai hallgatók, négy magyar csapat vesz részt Miskolcról, Kecskemétről, a Budapesti Műszaki Egyetemről és a győri Széchenyi István Egyetemről. A többi csapat Németországból, Csehországból, Lengyelországból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból, Görögországból, Ausztriából, Horvátországból, Bulgáriából, Észtországból, Izraelből, Svájcból, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából jött.

Pintér-Péntek Imre, a versenyt szervező X-Meditor ügyvezetője elmondta, hogy Afrikán kívül a világ minden kontinensén rendeznek Formula Student versenyeket, jelenleg összesen mintegy hatszáz csapattal. A legerősebb verseny a németországi, de az elmúlt hat évben a magyar megmérettetés is meghatározó és elismert eseménnyé nőtte ki magát. Az idei verseny negyvennégy helyére összesen 114 csapat jelentkezett, és már a meghirdetést követő második másodpercben beteltek a helyek.

Pat Clarke, a mozgalom tanácsadója szerint a magyar verseny jó hangulatú, egyediségét az adja, hogy a versenyen túl az oktatásra is hangsúlyt fektetnek. 

Kolossváry Tamás, a Széchenyi István Egyetem Arrabona Racing Team vezetője arról beszélt, hogy a csapat harmadik éve vesz részt a versenyeken, idén már Németországban és Lengyelországban is jártak. Járművük érdekessége, hogy míg a többi csapat motorkerékpárokba szükséges motorokat használ autóiban, addig ők nem csak az autót, de a motort is maguk fejlesztik.

Az idei megmérettetésen 30 belső égésű motorral hajtott jármű és 14 elektromos autó versenyez. A versenyzők a négy nap alatt pontokat gyűjtenek különböző kategóriákban: nézik a járművek sebességét, gyorsulását, üzleti, pénzügyi hátterét, az autó állapotát, a terveket, és azt, hogy a sorozatgyártásnak milyen feltételei vannak. Összesen ezer pontot lehet összegyűjteni.

Forrás: MTI