NRGreport
Menü

Erősödhet a lengyel energiacégek jelenléte Kazahsztánban

Egymilliárd dollár (274 milliárd forint) értékben ír alá gazdasági megállapodásokat Lenegyelország és Kazahsztán.

Három lengyel-kazah kormányközi szerződést írtak alá Nurszultan Nazarbajev hétfő délután kezdődött lengyelországi látogatásán - hangzott el azon a közös sajtóértekezleten, melyet Andrzej Duda lengyel államfő tartott kazah partnerével.

A hétfői sajtóértekezleten Andrzej Duda kiemelte a délután aláírt három kormányközi szerződés szerepét a kétoldalú gazdasági kapcsolatokban. A lengyel és a kazah állami fejlesztési bank együttműködéséről, a személyek visszafogadásáról, valamint a mezőgazdasági együttműködésről szóló szerződést az illetések tárcák képviselői írták alá a tárgyalások után.

A tárgyalások további témáiról beszámolva Duda a két ország infrastrukturális fejlesztéseinek lehetséges hasznosításáról beszélt. Ebben az összefüggésben említést tett a nyáron üzembe hozott lengyel balti-tengeri LNG-gázkikötőről, valamint a Lengyelországból Közép-Ázsia irányában haladó széles nyomtávú vasútvonalról. Kilátásba helyezte, hogy a 2017 nyarán megrendezésre kerülő kazahsztáni Expo előtt állandó repülőjáratot indítanak Asztana és Varsó között.

Nazarbajev hétfőn tárgyalt Stanislaw Karczewskivel, a lengyel szenátus elnökével is, kedden pedig Beata Szydlo kormányfővel egyeztet, és a lengyel-kazah gazdasági fórumon vesz részt. Előzetes bejelentések szerint a látogatás folyamán több lengyel-kazah gazdasági megállapodást is aláírnak, körülbelül egymilliárd dollár (274 milliárd forint) értékben. A Kazahsztánban működő lengyel cégek mindenekelőtt a gáz- és az olajipar területén, valamint a gyógyszeriparban tevékenyek.

Forrás: MTI