Trading

Van egy közel-keleti ország, ahol gyengül az olajipar

NRGreport | 2016.08.23. 10:06

Némileg meglepő és váratlan, hogy az olajhatalmak közvetlen közelében van egy állam, ahol az egykor virágzó olaj- és gázipari szektor teljesítménye már három éve folyamatosan romlik. 

A kuvaiti statisztikai hivatal (CSB) adatai szerint az ország olaj- és gázipara 1,7 százalékkal esett vissza 2015-ben, ráadásul ez a trend már harmadik éve tart. 

A CSB jelentése nem a termelés csökkenésének, hanem elsősorban a a finomítói tevékenység 19 százalékos visszaesésének tulajdonítja az eredményt. Árnyalja a képet, hogy a hivatalos számok sem teljesen érthetők annak tükrében, hogy független elemzőcégek szerint a finomítók kibocsátása nemhogy csökkent 2015-ben, hanem 3 százalékkal nőtt. 

A statisztikai hivatal előzetes becslései szerint a kuvaiti GDP ráadásul 1,9 százalékkal nőtt a tavalyi évben a 2014-es 0,5 százalékos növekedés után. Az előbbi szám egyes elemzők szerint akár még magasabb is lehet, amint a végleges adatok is nyilvánosságra kerülnek. 

Az olajszektor teljesítménye nélkül számított GDP ugyanakkor 1,3 százalékkal csökkent 2015-ben, de a növekvő külföldi befektetéseknek köszönhetően ez a csökkenés megfordul az idei és a következő évben és 4-5 százalékos emelkedésre lehet számítani. 

Több más arab országhoz hasonlóan Kuvait is jelentős mértékben átalakítaná a túlságosan is az energiahordozókra épülő gazdaságát. Ennek érdekében közel 100 milliárd dollárt fordít a következő 3-5 évben egyéb más iparágak fejlesztésére. 

Ezzel párhuzamosan komoly megszorító intézkedésekre is számíthatnak a kuvaiti lakosok. Az állam például már meg is kezdte az állampolgároknak és az itt élőknek automatikusan járó energiatámogatások csökkentését, szeptember elsejétől pedig az üzemanyagárak drasztikus mértékben, akár 80 százalékkal is emelkedhetnek, a mi szintén állami intézkedésnek köszönhető. 

Kuvait az egyetlen az Öböl menti Együttműködési Tanács országai közül, amely növeli az olaj árát, bár az ország 2015 jauárjában liberalizálta az energiaárazási modelljét, lehetővé téve az árfolyamok havi változását. A tanács többi tagországa, például Bahrein, Omán, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek ezt már 2014 közepén megtette, az olajárak zuhanása és az ennek nyomán kialakuló bevételkiesés miatt – írja az Oilprice.com

  NRGreport
Címkék
#Kuvait   #olajipar  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.