NRGreport
Menü

A kínai olajcégek termelhetnek Iránban

Az iráni állami olajvállalat, a NIOC bejelentette, hogy a teheráni vezetés kínai cégeknek adna lehetőséget két nagy olajmező fejlesztéséhez és kitermeléséhez. 

Az Irán dél-nyugati régiójában található két olajmező közöl az Észak-Azadegan mezőt a CNCP, a Yadavaran-mezp második ütemét pedig a Sinopec fejlesztheti és termelheti ki, közölte Gholam-Reza Manouchehri, az iráni állami NIOC olajvállalat fejlesztési igazgatója. 

Az igazgató azt is elmondta, hogy a két kínai cég hatalmas összegeket áldoz majd az két mező fejlesztésére, de pontos számokat nem közölt. A lépés egyébként Irán azon tervébe illeszkedik, hogy minél szorosabb gazdasági kapcsolatokat építsen ki Pekinggel. 

A két projekt részleteiről és a pénzügyi konstrukciókról szóló tárgyalások múlt héten léptek a végső fázisba az iráni gazdasági és pénzügyi miniszter, Ali Tayyebnia pekingi látogatásával. Egy kínai delegáció pedig néhány héten belül érkezik Iránba, hogy véglegesítsék a megállapodást. 

Irán mindent megtesz annak érdekében, hogy olajkitermelését a nemzetközi szankciók bevezetése előtti szintre tornázza vissza. Ennek érdekében jelentős jogszabályváltoztatásokat is eszközölt, hogy külföldi cégek befektetéseikkel erősítsék az olajszektort. Az OPEC augusztusi jelentése szerint egyébként júliusban Irán 3,629 millió hordó olajat termelt naponta az egy hónappal korábbi, 2,617 millió hordó után. Az első negyedév átlaga napi 3,096 millió hordó volt - írja a Rigzone.com

Forrás: Rigzone