NRGreport
Menü

Egyre csak ömlik az orosz olaj

Oroszország rekordmennyiségű olajkitermelésre számít az idei évben. A termelés várhatóan 1,5-1,6 százalékkal nő és eléri az 540 millió tonnát. 

Az orosz RIA Rating ügynökség adatai szerint 2016 második felében várhatóan csökken az orosz olajtermelés, ennek ellenére az ország olajipara új kitermelési rekordot érhet el az év egészében. A kitermelt olaj mennyisége 6-7 millió tonnával haladhatja meg a 2015-öst. 

Az előző év első hat hónapjához képest az idei első félévben  3,1 százalékkal több, 272,4 millió tonna olajat hoztak felszínre az oroszországi kutak. 

Bár a kitermelés minden idők legjobbja lehet idén, a finomítói kibocsátás visszaesőben van. Ennek elsősorban a nyersolaj-export növekedése az oka, mivel így kevesebb nyersanyag jut a helyi finomítókba. 

A héten az orosz gazdasági minisztérium azt közölte, hogy várakozásaik szerint az olajárak stabilan a 45-50 dolláros szinten maradnak a következő két évben és csak 2017 végétől várnak pozitív elmozdulást ebből a sávból.

A legutóbbi olajárrally skepulatív természetű volt a minsiztérium szerint és ennél fogva nem tart ki sokáig. A minisztérium prognózisa szerint a piac jól halad a kiegyensúlyozottság irányába, hiszen a túlkínálat fokozatosan csökken. A jelentősebb változáshoz ugyanakkor idő kell. 

A közelgő szeptemberi OPEC-találkozó előtt a piac leginkább Irak és Irán reakcióját várja, közben Oroszország azon kitermelők között van, akik érdekeltek lennének a kitermelési korlátozásokban, mivel gazdasága nagy mértékben függ az olajbevételektől, a termelés korlátozása pedig megindíthatná felfelé az olajárakat - írja az Oilprice.com.

Forrás: Oilprice.com