NRGreport
Menü

Nagy bajban az OPEC

Az amerikai Energia Információs Hivatal (EIA) adatai szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai 2015-ben nettó 404 milliárd dolláros bevételre tettek szert az olajexportból. Ez 2004 óta a legalacsonyabb összeg. 

Az EIA legfrissebb jelentése szerint az OPEC tagországainak olajexportból származó nettó bevétele 2015-ben 46 százalékkal csökkent az előző évhez képest, amikor a 12 tagállam összesített bevétele 753 milliárd dollár volt. 

Az OPEC bevételei elsősorban az olajárak két éve tartó mélyrepülése miatt csökkentek drámaian. 2014 júniusában még 112 dollárba került egy hordó az északi-tengeri Brent alaptípusból, ma e könnyűolajfajta hordónkénti ára 50 dollár körül mozog, de az év elején megjárta a 20 dolláros szintet is. 

A legrosszabb ráadásul még hátra van az EIA szerint. A hivatal jelentése úgy véli, hogy az exportbevételek 2016 folyamán tovább csökkennek majd 341 milliárd dollárra és csak 2017-ben indulnak meg felfelé. Jövőre az OPEC tagországok bevétele 427 milliárd dollár lesz, az EIA becslései szerint. 

A 2015-ös számok kemény pénzügyi évet vetítenek előre az olyan, kevésé fejlett olajexportáló országok számára, mint Algéria, vagy Venezuela. Ezek az államok szinte teljesen az olajexporttól függenek és az így szerzett bevételeik nagy részét fogyasztási cikkek és élelmiszerek importjára kell fordítaniuk. Az OPEC tagállamaiban 1980-ban még évi 3500 dollárnyi olajexport-bevétel jutott egy főre, ma ez az összeg 606 dollárra csökkent. 

Az EIA jelentése szerint a Perzsa-öbölbeli országok, Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar és az Egyesült Arab Emírségek gazdasága kevésbé érzi meg a gyengélkedő energiapiacokat, elsősorban azért, mert ezen országok hatalmas pénzügyi befektetésekkel ellensúlyozzák az olajpiaci bevételek visszaesését. Ezzel szemben Irak, Líbia, Nigéria, Algéria és Venezuela jóval sérülékenyebbek, nemcsak a befektetések mennyisége és a pénzügyi tervezés hiányosságai, hanem a biztonsági kockázatok miatt is - írja az Oilprice.com

Forrás: Oilprice.com