NRGreport
Menü

Hamarosan eldől, emelkedik-e az üzemanyagok jövedéki adója

Szeptember 22-ig teszi közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a kőolaj jövedékiadó-mérték alapjául szolgáló világpiaci árát. Ez az átlagérték figyelembe veszi a július 1-jétől szeptember 15-ig tartó időszak valós Brent-olajárait, valamint a jegyzések értékeit is, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A benzin esetében az Európai Unióban csak Bulgária alkalmaz hazánknál alacsonyabb jövedéki adómértéket, és a gázolajat terhelő magyarországi jövedéki adó is a legalacsonyabbak között van. A családok, háztartások és vállalkozások érdekét szem előtt tartva döntött úgy a parlament, hogy az európai jövedéki adóemelési trendet egyedi módon alkalmazza; csak akkor emeli a jövedéki adót, ha alacsony a kőolaj világpiaci ára.

A fuvarozók által felhasznált kereskedelmi gázolaj (7,5 tonna feletti kamionok és buszok) és a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adómértéke (adó-visszaigénylés lehetősége által) pedig még ennél is kedvezőbb, a lehető legalacsonyabb szinttel, az uniós irányelv által biztosított minimummal egyezik meg. Egy esetleges októberi jövedékiadó-emelésnek nem lesz piaci áremelő, inflációs hatása, mivel a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők kereskedelmi-gázolaj adókedvezménye is emelkedik.

Az adómértékek a kőolaj világpiaci ára függvényében negyedévente változhatnak, azaz az október 1-jétől meghatározott mértékek idén már nem fognak változni. A következő felülvizsgálati időpont 2016 decemberére esik, a január 1-től érvényes adómértékeket 2016. december 22-ig teszi közzé honlapján a NAV. Amennyiben a kőolaj világpiaci ára tartósan az 50 USD/hordó érték felett marad, a jelenlegi adómértékek nem változnak. Amennyiben a kőolaj világpiaci ára az 50 USD/hordó értéken alakul vagy az alá csökken, a benzin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig 10 forinttal nő. Az üzemanyagok magasabb jövedéki adójából befolyó többletet a kormány a közúthálózat fejlesztésére fordítja.

Forrás: NRGreport