Trading

Van fantázia az energiarészvényekben

Végh Zsófia | 2016.08.30. 05:45

Nem ez a legjobb időszak arra, hogy megújulókba fektessünk: az amerikai elnökválasztás kimenetele, a jövőben alkalmazott technológiák körüli kérdőjelek és a britek unióból  történő kilépése mind bizonytalanságot okoz, s hatással van ezen cégek papírjainak árfolyamára, tartják az NRGreport által megkérdezett elemzők. Hosszú távon azonban érdemes számolni velük, s a hagyományos olajcégek részvényeinek is van helye a befektetési portfoliókban.

Egyelőre nem érdemes megújulókba fektetni Kovács Bálint, az Equilor elemzője szerint. Sok ügyfelük érdeklődik, a cég számos megkeresést kap, ám az elemző most nem ajánlja, s a számok őket igazolják, mondta.  „Aki most akar felülni erre a vonatra, az a lehető legrosszabbkor teszi. Már volt egy felfelé hullám, amelynek épp az alján ülünk” – mondta az elemző.  Talán a későbbi hullámokban lehet még fantázia, de most semmiképpen sem – fűzte hozzá.

Az elemző példaként két nagy, egyesült államokbeli napenergia-panelgyártó és kihelyező céget, a Solar City-t és a First Solar-t említett, melyek egyike sem prosperál jól mostanában, részvényeik árszintje változékony. Az országban a 2013-2014-ben zajló napenergia boom idején az állam komolyan támogatta a szektort, illetve a felhasználókat, ez azonban mára eltűnt, mondja Kovács. A leendő elnök személye sem mellékes; a választás eredményétől függően akár rosszul is járhat a szektor. A republikánus elnökjelölt Donald Trump ugyanis megadóztatná a zöld energiaszektort, s megvonná az állami szubvenciót, mondta Kovács. A Tesla napcellákból energiát gyűjtő és tároló egységéből, a Powerwall-ból mindössze ötezer darabot adtak el megjelenése óta, úgy, hogy nem csak háztartási, hanem vállalati méretben is gyártják – nem éri meg nekik sem, tette hozzá az elemző.

Nyugat-Európában a zöldenergiáért adott kedvezmények még korántsem annyira egységesek és elfogadottak (a párizsi klímacsúcs után sem), mint például az elektromos autók fogadtatása. Norvégia ebben élen jár, de Németországban is hatalmas beruházási projektet szavaztak meg, adójuttatással és infrastruktúra építésével, mondta Kovács.

Az elemző a szélenergiában lát fantáziát. A szélenergia kapacitás világszerte folyamatosan növekszik, a gyártók ismét pozitív eredményekről számolnak be. A világ egyik vezető szélturbina gyártója, a dán Vestas bevétele 46 százalékkal javult a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A spanyol Gamesa és a német Nordex SE éves alapon szintén több mint harmadával növelte második negyedéves bevételét, előbbi 16 százalékos megrendelés növekedésről számolt be, írja a Marketwatch.  A növekedés fő motorja az Egyesült Államok és Németország. Az USA-ban a 2023-ig igénybe vehető adókedvezmény (ami évente fokozatosan csökken), Németországban az atomerőművek kivezetése és a főként Észak-Németországban telepített szélparkok miatt.  Itt az infrastruktúra a kényes pont. A német kapacitásbővülést ugyanis nem követi kellő iramban a hálózat fejlesztése, ami számos ellátásbeli és piaci problémát okoz.  Gondot jelent még a brit kilépés, a legnagyobb tengerparti  szélerőműtelepek ugyanis Nagy-Britanniában találhatóak, a Brexit pedig várhatóan rányomja a bélyegét ezen vállalatok kilátásaira, mondta Kovács.

A fosszilisok árától függetlenül biztosan növekvő piacuk lesz a megújuló cégek részvényeinek, a globális felmelegedésből adódóan egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Az árnak is van szerepe természetesen, de valószínűleg kisebb, mondta az NRGreportnak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. Számít az is, hogy a globális felmelegedés miatt milyen mértékben lesznek támogatva, vagy milyen mértékben kötelezik a cégeket arra, hogy ilyen irányba lépjenek. Mivel nem lehet tudni, melyik technológia lesz a befutó, nehéz megválaszolni, mely cégek papírjaiba érdemes fektetni, tette hozzá. Nagy az érdeklődés a fotovoltaikus energia és az elektromos áram tárolása iránt. Különösen izgalmas lehet ez utóbbi esetében olyan területet, cégeket találni, amelyek sikeresek lehet. Egyelőre azonban nehezen megjósolható, melyek lesznek a „nyerő” technológiák, s hogy milyen felfutásuk lesz: az energiatárolás az egyik „legforróbb” terület, véli az elemző.

Ami az olajat illeti, Pletser szerint várható még legalább egy felfelé tartó ciklus, ezért érdemes vásárolni hagyományos olajvállalatokat is. Ezek a cégek is próbálnak más irányba, többek között megújuló energia felé indulni. Az, hogy érdemes-e energia papírokat venni, függ az időtávtól is. Ha valaki húsz-harminc  évre fektet be, ezen részvényeknek mindenképpen van helye a befektetések között, véli Pletser.  Az elemző szerint érdemes diverzifikálni, mert előfordulhat, hogy olyan technológia nyer teret, melyről még nem hallottunk, s ennek megfelelően nincs olyan részvénytársaság, aki ebben szerepet játszana.

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.