Fenntarthatóság

Korszakváltó lehet a skótok tengeri áramprojektje

NRGreport | 2016.08.31. 06:27

Új korszakot nyithat az árapály energia hasznosításában az a turbinarendszer, amit elsőként a világon a skóciai Shetland partjai mellett telepítettek és kapcsoltak rá az elektromos hálózatra.

A Nova Innovation által telepített berendezések a világ első tengeri árapály turbinái, melyeket elektromos hálózathoz csatlakoztattak, írta a Business Insider. Két turbina került telepítésre Shetland területén, a 100 KW teljesítményű turbinákat részben a helyi Shetland Composites gyártotta, a turbinákat 1 km hosszú tenger alatti vezeték csatlakoztatja a helyi hálózatra.

Az árapály megbízható jelenség, könnyű megmondani, mikor lesz magas és mikor alacsony a vízszint: naponta kétszer van apály és dagály is, ez az árapály energiát könnyen kezelhetővé és megbízhatóvá teszi. Az ilyen erőművek a Földet körülvevő vízburok szintváltozásából eredő energiát aknázzák ki. A hagyományos vízerőművekhez hasonlóan itt is magasak a kezdeti költségek, de az erőmű megépültével szinte ingyen van az energia. A Nova Innovation turbinái ráadásul valamennyi árapály körülmény közepette képesek áramot termelni.

A most telepített turbinák kapacitása elég ahhoz, hogy a skót Shetland szigeteken 300 háztartás áramellátását biztosítsák.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.