NRGreport
Menü

Beszakadt az olaj a gyenge amerikai adatra

Ismét mélyrepülésben az olaj árfolyama, a trend már több napja tart. Most a legfrissebb amerikai makrogazdasági adat adott újabb lökést a nyersanyag árának, amely 3 százalékos mínuszba került.

A vártnál nagyobb mértékben, az ipari teljesítmény visszaesését jelző szintre csökkent augusztusban az amerikai Institute for Supply Management (ISM) által közölt feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI).

Az adat szerint augusztusban 49,4 pontra csökkent az index a júliusi 52,5 pontról. Az elemzők 52,0 pontot vártak. A BMI 50 pont feletti értéke a feldolgozóipari aktivitás bővülését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi. A mutató utoljára idén februárban volt 50 pont alatt.

A foglalkoztatási alindex 48,3 pontra süllyedt a júliusi 49,4 pontról. Az új megrendelések alindex 49,1 pontra csökkent 56,9-ről. A termelési index szintén alacsonyabb lett, 49,6 pont a júliusi 55,4 pont után.

A West Texas Intermediate amerikai könnyűolajtípus 3 százalékos eséssel reagált a hírre. A gyenge ISM-adat ugyanis a lassuló amerikai gazdaság képét erősítette meg a piacon, így a szereplők arra számítanak, hogy kevesebb olajra lesz majd szükség. Szakértők szerint azonban az olaj mélyrepülésében a gyenge amerikai adat mellett annak is szerepe lehet, hogy az orosz energiaügyi miniszter azt nyilatkozta: nincs szükség a kitermelési szint befagyasztására a nagy olajtermelő OPEC-országok körében, ami a túlkínálatos piac tartósabb fennmaradására utal.

Forrás: MTI, Portfolio.hu, NRGreport