NRGreport
Menü

Komolyan gondolják az oroszok a befagyasztást

Interjút adott Vlagyimir Putyin a ma és holnap Vlagyivosztokban megtartott Eastern Economic Forum előtt. Az orosz elnök többek között Oroszország és Japán kapcsolatáról, az orosz állami cégek privatizációjáról és az olajpiaci kilátásokról is beszélt.

Oroszország már korábban is azon az állásponton volt, hogy a világ legnagyobb olajkitermelői a mostani szinten rögzítsék a kitermelésüket, ez lesz a központi témája annak a tanácskozásnak, amit a szeptember 26-28 között megrendezésre kerülő International Energy Forum alatt tartanak az OPEC-tagországok képviselői.

Putyin szerint a világ legnagyobb olajkitermelőinek kompromisszumot kell találniuk, a globális energetika szempontjából a kitermelés "befagyasztása" lenne a helyes döntés. Fontos kérdés az is, hogy mi legyen a nemzetközi szankciók alól felszabaduló Iránnal, az orosz elnök szerint lehetőséget kell adni az országnak, hogy növelhesse kitermelését, erről és a kitermelés befagyasztásáról is egyeztet majd Putyin Mohammed bin Salman szaúdi herceggel a szeptember 4-5-i G20-as csúcstalálkozón – írta a Portfolio.hu a Bloomberg tudósítása nyomán.

A szaúdiak meggyőzése már csak azért is fontos lenne, mert az április közepén tartott dohai tanácskozás azért szakadt félbe gyakorlatilag néhány órával a végleges megállapodás előtt, mert Szaúd-Arábia az Iránnal kapcsolatos kérdésekben meglévő véleménykülönbségek miatt felállt a tárgyalóasztaltól. Putyin megerősítette, az orosz álláspont azóta nem változott. Elemzők szerint viszont a nagy olajexportálók kitermelésének szinten tartása önmagában nem lenne elégséges az olajárak stabilizálásához, hiszen jelenleg minden kitermelő a maximális közelében termel ki, így inkább a kitermelés csökkentésére lenne szükség.

Az oroszok egyébként nem véletlenül szeretnék elérni, hogy stabilizálódjon, sőt emelkedjen az olaj ára, az orosz költségvetés bevételeinek közel 40 százaléka az olaj- és gáz-eladásokból származik, az orosz gazdaság az elmúlt két évtized leghosszabb recesszióját is nagyrészt az alacsony olajárak miatt éli át.

Forrás: Bloomberg, Portfolio.hu