NRGreport
Menü

Magas a gáztárolók töltöttsége, de aggódni nem kell

A gáztározók töltöttségi szintje lehet fizikai és kereskedelmi kérdés is. A magas szint nem jelenti azt, hogy hideg télre készülhetünk, a hazai tározók szintje a fogyasztásnak megfelelő töltöttségű.

A legújabb hírek szerint Európa-szerte magas, 80 százalék körüli a gáztárolók töltöttségi szintje. Felmerülhet a kérdés, hogy miért van most ennyi gáz a tárolókban? A töltöttségi szint országonként változik ugyan, most az átlagos szint valóban 80 százalék körül mozog, ami az elmúlt évekhez képest relatíve magas - mondta a 90.9 Jazzy rádió Millásreggeli műsorában Smaraglay Zombor, a MET Magyarország árazás és pozíció menedzsment igazgatója. A szakember szerint a töltöttség szintje sok mindentől függ, vannak fizikai adottságok és kereskedelmi megfontolások is. Az Egyesült Királyságban most éppen leállították az egyik legnagyobb tároló töltését, egy ilyen döntésnek legtöbbször geológiai okai vannak.

Természetesen a kereskedők várakozásai és az áralakulás is befolyásolja a tározók töltöttségi szintjét. Az, hogy magas a töltöttség nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kereskedők hideg télre készülnek, mondta Smaraglay Zombor, aki szerint ároptimalizációs kérdés, hogy milyen szintig érdemes a tározókat töltetni. Tavaly például enyhe tél volt, sok tározó nem is került kitárazásra, vagyis nem fogyott el a betárazott gázkészlet, mondta.

A közhiedelemmel ellentétében a gáztárolók nem nagy tartályok, hanem kőolaj- vagy gázbányák, melyek lukacsos kőzetének (pl. homokkő) réseiben bújik meg a gáz. Maguk a tározók eleve azért lettek használatba véve, mert fontos a termelés és a fogyasztás közötti eltérést kezelni, áthidalni.

A szakértő elmondta: a gázt tárolásának nagy költsége van, ezt a költséget a nyári és téli gáz árkülönbségével lehet kitermelni. A nyári gáz klasszikusan olcsóbb, mint a téli, ennek szimplán keresleti okai vannak, melyek a hőmérsékleti viszonyokra vezethetők vissza. Magyarán, nyáron kisebb a kereslet, így alacsonyabb az ár. Ha a nyári gáz kellően alacsonyabb áru a télinél, akkor megéri betárazni a gázt. Pont ez történt most is: a nyár közepe felé a nyári és a téli árak elkezdtek jelentősen elválni egymástól, ami a tavalyi évben nem volt jellemző. Ennek megfelelően elkezdett mindenki betárolni. Smaraglay Zombor szerint ez jól látszik az árgörbén is: a betárazás hatására hirtelen megnőtt a kereslet a gáz iránt, így az árak elkezdtek emelkedni.

Egy kereskedő számára nagyon fontos, hogy ki tudja használni a tárolók adta lehetőségeket. A MET-nek is van tározói kapacitás lekötése, ezzel nagyon rugalmasan lehet kiszolgálni fogyasztói igényeket, mondta Smaraglay Zombor. A szakember szerint a hazai fogyasztásnak megfelelő mértékű a töltöttségi szint, aggodalomra semmi ok, csap elzárva nem lesz a téli szezonban.

(A Millásreggeli gazdasági rádióműsorban, a 90.9 Jazzy rádión elhangzott interjú szerkesztett változata.)

Forrás: NRGreport