NRGreport
Menü

Olajpiac: mindent átírhat az orosz-szaúdi egyezség

Szaúd-Arábia és Oroszország közös nyilatkozattételre készül a kínai G20 csúcstalálkozón, amely az olajpiacok stabilizálását lenne hivatott elősegíteni. 

A váratlan egyezség részleteiről egyelőre keveset lehet tudni, minden esetre sokat sejtet, hogy Vlagyimir Putyin, orosz elnök egy, a Bloomberg hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában azt mondta, hogy azt szeretné, ha ország és az OPEC végre megállapodnának a termelési szintek befagyasztásáról. Putyin egyébként az interjúban azt is kiemelte, hogy az Oroszország és az OPEC megállapodása alól mentesülhet Irán egészen addig, amíg az ország a szankciók előtti szintre hozza fel kőolajkitermelését.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete szeptemberben tartja következő formális találkozóját Algériában, és novemberben Bécsben kerül sor a következő hivatalos gyűlésre. A CNBC információi szerint ez utóbbi találkozóra Oroszország is hivatalos delegációt küldene. 

A szaúdi-orosz együttműködés létfontosságú az olajpiac stabilitása szempontjából, ezt Mohammed bin Szalman, helyettes koronaherceg mondta a Vlagyimir Putyinnal vasárnap folytatott tárgyalását követően. Országaink a világ két legnagyobb olajkitermelője, ezért nem képzelhető el a piacok kiegyensúlyozása Oroszország és Szaúd-Arábia részvétele nélkül - idézi a szaúdi olajpolitikát irányító koronaherceg szavait a Rigzone.com. Az orosz elnök is azt hangsúlyozta, hogy a két állam folyamatos párbeszéde nélkülözhetetlen. 

A megbeszélésen jelenlévő névtelen források szerint Putyin és Bin Szalman között ugyanakkor nem esett szó az olajkitermelés kérdéséről, ehelyett biztonsági kérdésekről és Szíriáról volt szó elsősorban. 

Az olajárak 6 százalékot erősödtek, miután az OPEC augusztusban bejelentette, hogy szeptember folyamán Algériában találkoznak a kartell országai, hogy megvitassák az esetleges termeléskorlátozó lépéseket. A termelés visszafogására eddig több sikertelen kísérlet is volt, miután az óriási túlkínálat 2014 óta mélybe lökte az árakat. A legutóbbi próbálkozás áprilisban, a szervezet dohai találkozóján hiúsult meg, amelyről Irán, az OPEC harmadik legnagyobb kitermelője távolmaradt. 

Az OPEC egyébként 2014-ben vette át a szaúdi stratégiát és engedélyezte tagjai számára a kitermelés növelését a piaci részesedés megőrzése érdekében. Az olajkartell kitermelése ennek megfelelően rekordszintet, napi 33,69 millió hordót ért el augusztusban. 

A kitermelés korlátozásáról szóló szaúdi-orosz tárgyalások várhatóan már önmagukban kedvezően hatnak a piacokra, attól függetlenül, hogy követik-e tényleges lépések a szándékokat, mondta a Rigzone.comnak Edward Bell, a dubaji Emirates NBD PJSC iparági elemzője.  

Forrás: CNBC, Rigzone.com