NRGreport
Menü

Nagyot nő az olajár, ha bejön Putyin számítása

Oroszország szempontjából létkérdés lenne az olajkitermelés korlátozásáról szóló tárgyalások sikere. Az OPEC is eltökéltnek tűnik a kérdésben, de az egyezség sikere erősen kérdéses a különböző ellenérdekek miatt. A kulcs ismét Irán lehet. 

Bár a napokban bejelentett orosz-szaúdi olajmegállapodás valós tartalma erősen kétséges, abban egyetlen szakértő sem vitatkozik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök számára létfontosságú lenne a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetével (OPEC) kötött egyezség a termelés szintek befagyasztásáról, ami az olajárak erősödését vonná maga után. 

Az amerikai palaolaj-forradalom eredménye, hogy az Egyesült Államok szinte öneállátóvá vállt, ami pedig az OPEC piaci pozícióinak gyengülését jelentette. Erre adott válaszként az olajkartell az elmúlt években folyamatosan növelte kitermelését, piaci részesedését megőrizendő. A termelés növelése ugyanakkor az árak mélyrepülését vonta maga után, ami sok kitermelő országnak jelentős veszteségeket okozott. Az olajárak két évvel ezelőtt a 100 dolláros szintről kezdték meg zuhanásukat, ma jobbára 50 dollár alatti szinteken mozog a nyersolaj hordónkénti ára. 

Az orosz gazdaság számára létfontosságú lenne a kitermelés visszafogása. Az ország a legnagyobb energiaexportőrnek számít a világon és bevételeinek mintegy 40 százaléka származik az olajexportból. Moszkva ráadásul adóreformok bevezetését fontolgatja az olajcégekre, ami további problémákat okozhat, nőhet az elbocsátások száma a szektorban és több száz elöregedett olajkutat zárhatnak be a vállalatok. Az orosz elnök tehát, ahol csak lehet, a kitermelési megállapodás mellett érvel és kampányol - írja az Oilprice.com. 

Iránon múlhat minden 

A termelés befagyasztásának kérdésében kulcsszerep jut Iránnak. Az ország ellen bevezetett nemzetközi szankciókat januárban oldották fel, lehetővé téve, hogy ismét megjelenjen a nemzetközi piacokon és fokozatosan növelje termelését a szankciók előtti szintre. A legtöbb szakértő és a politikusok nagy része is egyetért abban, hogy Irán számára fontos a termelés további növelése és az országot ki kellene hagyni a nagy általános megállapodásból. 

Az OPEC áprilisi dohai találkozóján is Irán volt a neuralgikus pont. A szaúdi olajpolitikát de facto irányító Mohammed bin Szalman helyettes koronaherceg akkor azt közölte: a megállapodás alapja, hogy Irán is részt vegyen a termelés visszafogásában. Ez a törekvés volt végső soron az, ami miatt akkor meghiúsult az egyezség.  

Szaúd-Arábia legfőbb riválisaként tekint Iránra, ugyanis amennyiben Iránnak sikerülne visszaállítania a termelés a szankciók előtti szintre, az Rijád számára mindenképpen piacvesztéssel járna. A szaúdi olajmonarchia 10 millió hordót is meghaladó mennyiséget termel naponta és ez a szám folyamatosan emelkedik. Az elmúlt hónapban pedig rekordmennyiséget, napi 10,69 millió hordó nyersolajat hoztak felszínre az itteni kutak. Irán az elmúlt időszakban alig kevesebb mint 3 millió hordós napi kitermelést pordukált, augusztusban pedig szintén rekord mennyiséget 3,6 millió hordót termelt ki naponta. 

Az OPEC legtöbb tagállama is egyetért abban, hogy Iránnak növelnie kell a termelést, Putyin pedig azt reméli, hogy az iráni kitermelés kérdése csak részben hátráltatja a megállapodást, amely végül megvalósul majd. 

Bizonytalan OPEC-tagok 

Az OPEC más tagállamai, elsősorban Irak, Nigéria és Líbia bizonytalanok a kitermelés befagyasztását illetően. Szerintük a termelés korlátozásának valójában nem lenne sok haszna, sőt ezáltal a bevételek csökkennének és nőne a munkanélküliség. A kitermelés ezekben az országokban amúgy is nehézségekbe ütközik, főként Nigáriában, ahol fegyveres csoportok folyamatosan rongálják a vezetékeket. Ezek az államok sokkal inkább érdekeltek a termelés stabillá tételében és a bevételek növelésében, mintsem bármiféle korlátozásban. Ha végül Irán felmentést kap, aligha lesz meglepetés, hogy az említett államok is elállnak a megállapodástól, ezzel pedig az OPEC terve azonnal kútba esne. 

Mi van, ha bejön? 

Amennyiben sikerülne keresztülvinni a termeléskorlátozást, az vélhetően áremelkedést eredményezne a határidős piacokon. A szervezet tagjainak többsége - néhány közel-keleti és afrikai országon kívül - egységes a kérdésben és ha Putyinnak sikerül megváltoztatni a szaúdi álláspontot Irán ügyében, akkor kézzel fogható közelségbe kerülhet a megállapodás. Ha sikerülne az OPEC kitermelését a jelenlegi 33 millió hordón tartani, akkor az árak akár 20 százalékkal is emelkedhetnének és a 60 dolláros szinten stabilizálódhatnának a következő hónapokra. 

Forrás: OIlprice.com, NRGreport