NRGreport
Menü

Senki sem tudja, mi lesz az olajjal

Több mint 2 éve kezdődött a lejtmenet az olajáraknál, azonban máig nem tudja senki megmondani, hogy mikor indul meg a kereslet-kínálat terén jelentős kiigazodás. Több neves szakértő is beszélt tegnap egy szingapúri konferencián.

Az év eleji mélypontokhoz képest jelentősen magasabban vannak az olajárak, azon viszont a szakértők máig vitatkoznak, hogy a kereslet-kínálat terén mikor indulhat meg jelentősebb alkalmazkodás. Számos neves szakértő fejtette ki véleményét az olajpiaccal kapcsolatban egy tegnapi, Szingapúrban rendezett energia konferencián – írta a Portfolio.hu.

IEA

A szervezet energiapiacokért felelős vezetője, Keisuke Sadamori szerint 2016 vége felé indulhat meg az olajpiac kereslet-kínálati kiigazodása. Egyelőre azt látják, hogy az elsősorban Irán vezette OPEC-termelésnövekedés ellensúlyozza a nem OPEC kitermelés visszaesését. A kínálat emiatt globális szinten stabil.

Gunvor

David Fyfe, a cég elemzési vezetője szerint további 6-9 hónapnak kell még eltelnie ahhoz, hogy az olajtartalékok és a finomított készletek fenntarthatóbb szintre csökkenjenek. Az olaj határidős árainál ugyan contango látszik (a távolabbi határidős árak magasabbak a spot árnál), a következő havi lejáratra vonatkozó prémium eltűnt az árazásból, ami azt jelzi, hogy továbbra is túlkínálat van.

Abu Dhabi Investment Authority

Christof Ruehl, a cég elemzésekért felelős vezetője elmondta, akár 2 évig is eltarthat még, mire a globális kereslet és kínálat egyensúlyba kerül az olajpiacon. A legnagyobb bizonytalanság szerinte most az, hogy az amerikai palaolaj kitermelés hogyan reagál majd arra, ha az olajárak emelkednek.

Citi

A bank globális energiastratégiai vezetője, Seth Kleinman szerint az olajpiac az idei év második felében kezd el normalizálódni, feltéve, ha a geopolitikai feszültségek fennmaradnak az olyan kitermelő országokban, mint Líbia, Venezuela és Nigéria.

Forrás: Portfolio.hu