NRGreport
Menü

Amerika aggódik Irán miatt

Aggódik az Egyesült Államok kormánya Irán nyugtalanító magatartása miatt a Perzsa(Arab)-öböl térségben - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Irán szombaton azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy légvédelmi ereje lelövi a Perzsa(Arab)-öböl légterében, a nemzetközi vizek fölött járőröző két amerikai katonai repülőt. Washington eddig nem reagált a fenyegetőzésre, de kedden Mark Toner külügyi szóvivő aggodalmának adott hangot a "nyugtalanító tendenciák" miatt, és Irán "helytelen magatartásáról" beszélt.

A szóvivő azt követően beszélt erről, hogy újságírók az elmúlt napokban történt incidensekről kérdezték.

Közölte, nemcsak az újabb fenyegetőzésről van szó, hanem azokról az elmúlt hetekben történt, és az amerikaiak által provokációknak minősített esetekről is, amelyekben irániak veszélyesen megközelítettek amerikai hadihajókat a Hormuzi-szorosban.

Joseph Votel tábornok, a Közel-Keleten állomásozó amerikai haderő parancsnoka már augusztus végén arról tájékoztatott, hogy Teherán - a nagyhatalmakkal megkötött, az atombomba előállításának megakadályozását célzó atomalkuja ellenére is - mintha arra törekedne, hogy instabilitás alakuljon ki a térségben.

Mark Toner minderre így reagált: "soha nem mondtuk, hogy az iráni atomprogramról született megállapodás egyúttal rendezi az Irán magatartásával kapcsolatos valamennyi problémát". Leszögezte: még nem látnak jelentős változást.

A szóvivő ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy éppen az atomalku erősítette meg Iránon belül az úgynevezett keményvonalas politikusokat, s ez vezetett Teherán agresszívabb megnyilvánulásaihoz a közelmúltban.

Forrás: MTI