Vállalatok

Minősített gyártó lett az Elektro-Metall Paks Kft.

NRGreport | 2016.09.16. 07:20

Közvetlenül szállíthat a repülőiparnak kábelkötegeket a német tulajdonban lévő paksi székhelyű Elektro-Metall Paks Kft., miután erre gyártóként jogosultságot szerzett.

A bizonyítványt két és fél évig tartó felkészülés, fejlesztés és auditálás után kapta meg a cég a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalától – mondta Vincze Károly ügyvezető Pakson, az ebből az alkalomból rendezett ünnepségen.

Az ügyvezető elmondta: ez feljogosítja cégüket, hogy a Pakson gyártott alkatrészekre kiállítsák az értékesítés feltételéül szolgáló tanúsítványt. Erre korábban a németországi anyavállalatnak volt csak jogosultsága.     A tanúsítvány megszerzése a versenyképességet növeli, hiszen egy időigényes, költséges lépést kiiktathatnak a közvetlen szállítással – tette hozzá.     Az EMP anyavállalata, a német Elektro-Metall Export GmbH 1989. óta végeztet bérmunkát Pakson, induláskor kizárólag autóipari kábelkonfekcionálással foglalkozott.

Az Elektro-Metall Paks Kft. 2001-ben kezdte meg működését a paksi ipari parkban. Mostanra, megtízszerezve a kezdeti létszámot, 165 dolgozónak biztosítanak stabil munkahelyet. A profil is jelentős változáson ment keresztül, ma már 90 százalékban a repülőgépipart szolgálják ki, csupán a termékek 10 százaléka készül az autóipar számára.     Megrendelőjük lett és mára legjelentősebb partnerük a német Diehl cég, majd partnerükké vált az Eurocopter (ma Airbus Helicopters), valamint az Airbus Group is.

A bővülő piac és a vevők intenzív érdeklődése miatt született meg a döntés 2013-ban, hogy Pakson is meg kell szerezni a Gyártó Szervezet Jóváhagyási Bizonyítványt – mondta Vincze Károly, aki kiemelkedő eredménynek tartja, hogy kizárólag bérmunkát végző cégként váltak direkt szállításra jogosult gyártóvá.

Pakson készülnek a T2-es és az EC-135-ös helikopterek elektronikái, beleértve a levegőztetés, a világítások, a vészjeladók kábeleit. A paksi cég szereli egyebek között az A380-as Airbus repülőgép-modell utastéri kábeleit is – ismertette Vincze Károly.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint 2016-ra megmásfélszerezik a cég 2015. évi 600 millió forintos árbevételét. Ez a tevékenységükből kifolyólag bérmunkadíj.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.