NRGreport
Menü

Új erőművet vásárolna az MVM

A Csepeli Erőmű megvásárlásáról tárgyal az MVM, növelheti részesedését a Mátrai Erőműben, emellett több zöldenergia beruházást készítenek elő - derült ki a Világgazdaság által a cég elnök-vezérigazgatójával, Csiba Péterrel készített interjúból.

Az interjúból kiderül: a zöldenergiát illetően, itthon a fotovoltaikus beruházásokra kínálkozik lehetőség. A pécsi napelempark után az MVM hasonló projektekről szeretne beszámolni idén és jövőre is. A társaság reményei szerint Romániában az év végéig lesz újabb vízerőműje az MVM-nek.

Az elnök-vezérigazgató külföldi terjeszkedésről is beszélt: az MVM aktív Oroszországban, ezt hatalmas piacnak tartja, itt elsőként a villamos energia nagykereskedelemben jelennének meg, később az áramtermelésbe is beszállna a társaság.

Hazai vonatkozású ügyek közül is kiemelkedő a paksi beruházás. Ezzel kapcsolatban elmondta: Paks II. üzemeltetéséről nincs még végleges döntés, a nukleáris tudás azonban az MVM-nél van. Az üzemeltetés nem rutinfeladat, komoly innováció folyik közben.

A Mátrai Erőműben a tervezett részesedés növelés egyelőre akadozik, nem tudtak megállapodni az RWE-vel. Itt 25 százalékról 49 százalékra emelné részét az MVM. Új helyzetet teremt azonban, hogy az E.On-hoz hasonlóan az RWE is kettéválik. Csiba Péter szerint talán a közeljövőben sikerül megállapodni a feleknek. A Mátrai Erőmű lignitblokk építési tervének életképességét pedig a majdani piaci körülmények határozzák meg, mondta el.

Az MVM tárgyal a Csepeli Erőmű megvásárlásáról is, amely az ország egyik legkorszerűbb gázüzemű erőműve. Hazai áramelosztó hálózatok vásárlásáról pedig egyelőre nem tárgyalnak, de továbbra is nyitott az MVM a vásárlásra. A cél, hogy minél több végfelhasználóhoz érjenek el, mondta a Világgazdaságnak Csiba Péter.

Forrás: Világgazdaság