NRGreport
Menü

Veszélyes az OPEC stratégiája

Egyelőre ugyan csak spekulációk vannak azzal kapcsolatban, hogy az olajtermelő országokat tömörítő OPEC és Oroszország között valamilyen megállapodás születhet, a hírek máris kifizetődni látszanak. A puszta felvetés is megijesztette ugyanis az olajár ellen fogadókat.

Öt hónapja nem fordultak ekkorát a fogadások az olajpiacon, ahogy a hedge fundok és más befektetők hirtelen maguk mögött hagyták az olajár csökkenésére tett tétjeiket. A jelenség kissé talán meglepő, mivel a piac erős gyanúval fogadja az OPEC tárgyalásainak hatékonyságát, az amerikai nyersolaj ellen felvett spekulatív short pozíciók mégis 41 százalékkal elmaradnak az augusztusi csúcshoz képest – írta az Investor.hu a Bloomberg információi alapján. Ráadásul miután a szervezet bejelentette, hogy az algériai fővárosban újabb egyeztetést kezdeményez, az olaj ára mintegy 16 százalékot ugrott, folytatva a felpattanását a korábbi, négy hónapos mélypontjáról.

A piaci menedzserek 57 százalékkal (124 819 szerződés) vették vissza az amerikai WTI olaj esésére kötött fogadásaikat az augusztus 30-án véget érő három hét során, ami március vége óta a legnagyobb arányú csökkenés. Az ezt követő héten azonban 34 954 szerződéssel emelkedett a short fogadások száma, ahogy kétségessé vált a találkozó komolysága.

Miközben az olajtermelés befagyasztásának témája inkább az egyedi limitek felé közeledik, úgy tűnik, az OPEC szómágiája kifizetődik. Egyes elemzők szerint ezzel még jól is járhat az OPEC, mivel így a befektetők vonakodnak egyértelmű téteket tenni. Ezzel szemben, ha a szervezet letenne az asztalra egy végeleges megállapodást, amely később működésképtelennek bizonyulna, úgy a piaci szereplők is sokkal bátrabban és keményebben reagálnának a jelenlegi homályos helyzethez képest.

Közben a Nemzetközi Energiaügynökség már figyelmeztetett, hogy az olajpiaci túlkínálat jövőre is fennmarad, az OPEC úgy viselkedik, mint egy jegybank – mondja a Morgan Stanley nyersanyagpiaci stratégája. Amikor ugyanis a piac kezd túlságosan szélsőséges irányba mozdulni, egyszerűen ráijesztenek a shortolókra.

Vagyis – tette hozzá – fundamentálisan majdnem teljesen mindegy, lesz-e megállapodás a következő találkozón.

Forrás: Investor, Bloomberg