NRGreport
Menü

Egy volt buszvezető szavára ugrik az olajpiac

Az olajárak közel 2 százalékot emelkedtek hétfő reggel, miután Nicolas Maduro, venezuelai elnök nyilatkozata szerint közel a megállapodás a termelés korlátozásáról. 

Nicolas Maduro, venezuelai elnök egy nyilatkozatában azt mondta, hogy az olajpiacok stabilizálása szempontjából nélkülözhetetlen termeléskorlátozó megállapodást még ebben a hónapban megköthetik az OPEC tagállamai és a szervezeten kívüli olajtermelő országok. 

A bejelentés hatására hétfő reggel közel 2 százalékot emelkedett a nyersolaj ára. Az északi-tengeri irányadó könnyűolajfajta, a Brent hordónkénti ára 1,8 százalékkal lett drágább, az amerikai WTI típus ára pedig 2 százalékkal erősödött. 

Elemzők szerint az emelkedés egyértelműen a venezuelai elnök nyilatkozatának köszönhető, de ennek valóságtartalma egyelőre kétséges. Szintén árfelhajtó hatása van annak is, hogy a líbiai zavargások miatt fellépő ellátási hiányosságok azt eredményezték, hogy egyelőre nem indulhat útjára az első líbiai olajszállítmány sem. Ez pedig azt jelenti, hogy kudarcba fulladhatnak az észak-afrikai ország termelésnövelési próbálkozásai. 

Múlt pénteken a Brent és a WTI ára is többhetes mélypontjukat érték el, mivel a líbiai termelés növekedéséről szóló hírek a túlkínálat további bővülésével fenyegettek. 

A globális túlkínálatot növeli, hogy az OPEC harmadik legnagyobb kitermelőjének számító Irán olajexportja 15 százalékkal nőtt augusztusban és meghaladta a napi 2 millió hordót. Ez már megközelíti a nemzetközi szankciók öt évvel ezelőtti bevezetésekor regisztrált termelési szintet. 

Közben az Egyesült Államokban is egyre több olajfúró platformot állítanak vissza a termelésbe. Az elmúlt 12 hétből 11-ben újabb és újabb tengeri kutak kezdték meg a kitermelést. Jelenleg 416 olajplatform működik az Egyesült Államok vizein, ez a legnagyobb szám február óta - írja a CNBC

Forrás: CNBC