NRGreport
Menü

Venezuela szerint 10 százalékos túlkínálat van az olajpiacon

Lefelé vette az irányt a kőolaj árfolyama a keddi kereskedésben, ebben szerepe lehetett, hogy Venezuela szerint a globális olajtermelésnek 10 százalékkal kellene csökkennie ahhoz, hogy a piac egyensúlyba kerüljön.

A venezuelai olajminiszter szerint a jelenlegi napi 94 millió hordós olajtermelésnek mintegy 10 százalékkal kell csökkenni ahhoz, hogy a fogyasztást figyelembe véve a piac egyensúlyba kerüljön – írta a Portfolio.hu.

Az olajnak emellett az sem kedvez, hogy a Platts előrejelzései szerint a legutóbbi hét során az amerikai olajtartalékok 2,8 millió hordóval nőhettek. A piac által kiemelten figyelt statisztika szerdán jön maja az EIA-tól, ebben a befektetők különösen nagy hangsúlyt helyezhetnek a finomított készletek alakulására, ezek ugyanis meredek emelkedést mutatnak.

Az olajpiaci befektetők továbbá a hónap végén esedékes OPEC találkozóra is figyelnek, ezen azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy nem születik döntés a termelés befagyasztásáról. Ez egyébként az OPEC hivatalos tájékoztatása szerint nem is egy döntéshozó ülés lesz. Az pedig egy másik kérdés, hogy a termelés összehangolása az olajpiaci fundamentumokat nem befolyásolja, ahogy az is, hogy ennek a gyakorlati megvalósítása sokak szerint egész egyszerűen lehetetlen.

Az olaj árfolyama mérsékelt csökkenést mutatott a kedd reggeli kereskedésben, a WTI 0,3 százalékkal került lejjebb.

Forrás: Portfolio.hu