NRGreport
Menü

Olajkitermelés: egy évre szólna a korlátozás

Az olajkitermelés korlátozásáról szóló esetleges megállapodás egy évig kötelezné az OPEC tagállamait a termelési szintek befagyasztására - ezt Mohammed Barkindo, az olajkartell főtitkára mondta. 

Az OPEC tagországai és a szervezeten kívüli olajkitermelő országok hónapok óta tárgyalnak a kitermelési szintek befagyasztásáról annak érdekében, hogy valamiképpen stabilizálják az olajpiacot. A pontos részletek, a kitermelhető olaj mennyisége és a korlátozás időtartama azonban még nem ismertek. 

Az OPEC főtitkára, Mohammed Barkindo kedden első ízben nyilatkozott arról, hogy a korlátozás időtartama egy év lenne. 

Az olajkartell tagországai szeptember 28-án tartják informális találkozójukat Algériában, ahol akár döntés is születhet a tervről. A megállapodás esélyéről névtelenül nyilatkozó OPEC-forrás a Reutersnek azt mondta, hogy a felek közel állnak a megegyezéshez, de konkrét határozat csak a szervezet november 30-i bécsi találkozóján születhet. A főbb pontokban viszont már Algériában megegyezhetnek a felek. 

A legutóbbi április próbálkozás kudarcba fulladt, ugyanis Irán elutasította a korlátozásban való részvételt. Az ország indoka az volt, hogy a nemzetközi szankciók feloldása után időre van szüksége, míg helyreállítja a szankciók előtti kitermelést és piaci részesedését. Az iráni döntésre reagálva pedig Szaúd-Arábia is elzárkózott a termelés visszafogásától. 

A közelgő algériai találkozó sikerét növelheti, hogy Irán már a szankciók előtti értékekhez közeli mennyiségben termeli ki olaját - írja az Oilprice.com

Forrás: Oilprice.com