Trading

Ismét nagy dobással állt elő az Apple

NRGreport | 2016.09.22. 09:59

A vezető nélküli autók piaca az egyik legforróbb téma manapság. Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne érkezzen hír a témában a nagyágyúknak számító Google-tól, Teslától, vagy az Ubertől. Az Apple kimaradt a versenyfutásból. Egészen mostanáig. A cég ugyanis megvásárolná a McLarent. 

A vilá jelenleg legnagyobb piaci értékű cége, az Apple korábban többször is kijelentette, hogy élénken érdeklődik az elektromos és az önvezető autók technológiája és piaca iránt. E szándék ugyan távolról sem titkos, az iparág szakértőinek azonban egészen mostanáig még csak tippje sem volt arra nézve, hogy ez a terv valóban realizálódhat-e. 

Ez a bizonytalanság tört meg szerdán, amikor a Financial Times azt közölte, hogy az Apple most már tényleg betörne az autópiacra, mégpedig a szuper sportkocsik gyártásával foglalkozó és nem mellesleg Forma 1-es csapatot is tulajdonló McLaren megvásárlásával. 

A lap szerint az Apple már két éve foglalkozik egy önvezető elektromos autó tervezésével és a technológiai fejlesztésekben élenjáró Mclaren megvételét startégiai befektetésnek tekinti. Az Apple egyelőre nem kommentálta a névtelen forrásból származó információt. 

(Forrás: cars.mclaren.com)

Minden esetre a McLaren átvétele több okból is logikus lépés lenne az Apple számára. Az autógyártó olyan speciális területekkel és technológiákkal foglalkozik, amelyek megléte nagyban segítené az Apple ambiciózus terveit. A luxuskocsigyártó mérnöki megoldásait, fedélzeti számítógép-rendszerét, vagy éppen a szénszálas és aluminimum karosszériáit mindi-mind felhasználhatná az Apple a készülő kocsijához. 

A Forma 1-es csaptot is tulajdonló McLaren ráadásul nem mellékesen 2015-ben 1654 darab luxus sportautót értékesített, ami 583,61 millió dolláros árbevételt eredményezett a cég számára. 

A Financial Times információi szerint a McLaren piaci értéke 1,30 és 1,95 milliárd dollár körül lehet. A cég 2014-ben valamivel több mint 343 millió dolláros árbevételt és 28 millió dolláros adózás előtti veszteséget jelentett. 

Az Apple 2014 óta foglalkozik komolyabban az autópiaccal. Azóta mérnökök tucatjait sikerült elcsábítania a Teslától és a Mercedestől is. A vállalatnál Bob Mansfield felelős az autóipari fejlesztésekért, aki várhatóan inkább az önvezető technológiákra helyezi majd a hangsúlyt az elektromos kocsik helyett – írja az Oilprice.com

  NRGreport
Címkék
#Apple   #McLaren  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.