NRGreport
Menü

Gyürk András: kiemelt fontosságú a gázpiaci függőség csökkentése

Kiemelt fontosságú a tagállamok gázpiaci függőségének csökkentése, mert még vannak az Európai Unióban olyan tagállamok, melyek kizárólag egyetlen forrásból képesek földgázhoz jutni - hangsúlyozta Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője.

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint elengedhetetlen a cseppfolyósított földgáz beszerzési lehetőségeinek bővítése, mert a függőségi helyzet rendkívüli kiszolgáltatottságot eredményez.

A képviselő arról tájékoztatott, hogy az EP ipari, kutatási és energiaügyi bizottsága nagy többséggel szavazta meg a cseppfolyósított földgázról és földgáztárolásról szóló parlamenti jelentést, amely az Energiaunió keretstratégiájának egyik fontos eleme. Az európai földgázstratégia a belső gázpiac rugalmasabbá tételét és az ellátásbiztonság növelését tűzte ki céljául. A jelentés prioritásként kezeli a belső gázpiac kiteljesítését az infrastrukturális feltételek megteremetésével, valamint a belső tarifák és szabályozások harmonizációjával - tájékoztatott a képviselő.

A jelentésről az Európai Parlament plénuma várhatóan október végén fog szavazni.

Az Európai Bizottság korábbi közleménye szerint nem tartható fenn a jelenlegi energiaügyi helyzet az Európai Unióban. Addig nincs energiabiztonság a közösségben, amíg a tagállamok nem diverzifikálják energiaforrásaikat. Az energiaunió megvalósulásával azonban olyan közösségi energiapiac jön létre, amely biztonságos, versenyképes és fenntartható energiát biztosít az állampolgárok számára.

Forrás: MTI