Trading

Hamarosan tőzsdén az új zöldenergiás cég

NRGreport | 2016.09.27. 07:53

Bejelentették az Innogy nyilvános tőzsdei kibocsátásának időpontját. A társaság papírjaival október 7-étől lehet kereskedni Frankfurtban. Ez a második német energiaipari kibocsátás, amely egy korábbi nagyvállalat egy részlegének lecsatolásával jön létre.

Az RWE bejelentette a zöldenergiás részleg IPO-jának (IPO: Innitial Public Offering – elsődleges tőzsdei kibocsátás), azaz tőzsdei bevezetésének időpontját. A kibocsátásra október 7-én kerül sor a frankfurti értéktőzsdén. Az IPO-val 55,6 millió darab Innogy részvény kerül forgalomba, amely összesen 10%-os tulajdoni hányadnak felel meg.

Az RWE már korábban közölte a jegyzési ársávot, amely 32 és 36 euró közé tehető, így az Innogy piaci kapitalizációja jobb esetben elérheti az 5 milliárd eurót – áll az Equilor Befektetési Zrt. elemzésében.

Szeptemberben az E.On is hasonló műveletet hajtott végre, amikor tőzsdére vitte az Uniper nevű cégét. Az RWE-vel szemben azonban ebbe nagyrészt a fosszilis erőműveit pakolta bele, míg a megújulók maradtak az E.Onnál. Az Uniper részvénykibocsátását érdekes kísérletként aposztrofálta a szaksajtó, mondván, hogy kiderül, hogy a szélsebesen terjedő megújuló energia mellett mennyire értékelik a befektetők a sokak szerint régimódi erőműveket.

Még egy különbség a két ügylet között, hogy az RWE az E.Onnal szemben továbbra is nagytulajdonosa kíván maradni az Innogynak, a vállalat a tulajdoni hányad legalább 75%-át fogja birtokolni a jövőben. Az IPO-ból befolyó összeget a vállalat tőkeberuházásokra kívánja fordítani.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.