NRGreport
Menü

Algíron a világ szeme

Algírban tartja informális találkozóját az OPEC. A piac arra vár, hogy a kőolajexportáló országok szervezetének megbeszélésén születik-e döntés a kvótákról.

Algírra figyelnek az olaj árfolyamában érdekeltek: az észak-afrikai ország fővárosában az OPEC informális találkozóján Szaúd-Arábia hajolhat arra, hogy magasabb kitermelési kvótában állapodjanak meg. A megfigyelők szerint közeledtek egymáshoz az álláspontok.

A tervek szerint az OPEC-képviselők megvitatják, milyen eszközökkel lehetne stabilizálni az olajpiaci folyamatokat. Sok szakértő kiemeli, hogy maga az OPEC akár termeléscsökkentésről is dönthetne, azonban az OPEC tagországoknak és Oroszországnak jelentős lépéseket kell még tenni afelé, hogy egy termelés befagyasztást a gyakorlatban is képesek legyenek megvalósítani.

A várakozások eltérők, sok szakértő azonban nem számít valódi áttörésre a találkozón, de még az ezt követő novemberi, hivatalos OPEC csúcstalálkozón sem. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajtípus 45 dollár alatt várja a híreket, miközben a meglepően változatlan amerikai készletadatok még enyhén erősítettek is az árfolyamán a reggeli ázsiai kereskedésben.

Forrás: NRGreport, Reuters, CNBC