Fenntarthatóság

ÁSZ: Magyarország megfelelően gazdálkodott a szén-dioxid-kvótákkal

NRGreport | 2016.09.29. 09:28

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata szerint Magyarország megfelelően gazdálkodott a szén-dioxid-kvótákkal, az ellenőrzött szervezetek szabályozottsága megfelelt a jogszabályoknak, csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, és az értékesített kvóták bevételeinek felhasználása is klímapolitikai célokat szolgált.

A számvevőszék csütörtöki közleménye szerint a szén-dioxid-kvóták kereskedelmének rendszere 2014-ben és 2015-ben módosult. Az ellenőrzés a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Földművelésügyi Minisztérium (FM), az Országos Meteorológiai Szolgálat, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., és az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség feladatellátását értékelte a 2013. január 1. és 2015. szeptember 30. közötti időszakra.

Az ÁSZ megállapította: a szervezetek tevékenységének szabályozottsága megfelelő volt, az követte a jogszabályváltozásokat. A szén-dioxid-kvótákkal gazdálkodás kontrolljait kialakították és működtették, aminek eredményeként csökkent a klímaváltozást befolyásoló üvegházhatású gázok kibocsátása, biztosítva ezzel a nemzetgazdasági, társadalmi és környezetvédelmi érdekek együttes érvényesülését. A szén-dioxid-kvóta kereskedelemhez kapcsolódó intézményrendszert érintő átalakítások szabályszerűen megtörténtek. 

Jelezték: az érintett tárcák és szervezetek között fennálló tájékoztatási kötelezettség azonban nem minden esetben felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Szabályszerű volt a jóváhagyott kibocsátási egységek kiosztása, visszaadása és törlése, és az egyéb emisszió-kereskedelmi feladatatok ellátása, valamint a szén-dioxid-kvóták értékesítése. Az értékesítéséből származó bevételek felhasználása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt, ugyanakkor nem használták ki teljes mértékben a pályáztatott forrásokat. A kibocsátási egységek értékesítéséből származó bevételi előirányzatokból támogatott beruházások összhangban voltak a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiában megfogalmazott klímapolitikai célkitűzésekkel. 

A számvevőszék szerint az ellenőrzött szervezetek a pályáztatási folyamatban igen, de a szén-dioxid-kvótákkal való gazdálkodás teljes folyamatára vonatkozóan nem alakítottak ki gazdaságossági, hatékonysági és eredményességi követelményeket.

Az ÁSZ a nemzetgazdasági miniszternek, a nemzeti fejlesztési miniszternek és a földművelésügyi miniszternek fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.