NRGreport
Menü

Kína tehet keresztbe az OPEC-nek

Az olajkitermelés korlátozásáról szóló szerdai bejelentés azt mutatja, hogy az OPEC talán tényleg lépéseket is tesz a piac stabilizálására és az olajárak növelésére, de ezt a szándékot boríthatja egy váratlan tényező: Kína. 

Az olajárak zuhanását kihasználva, Kína az elmúlt években agresszívan növelte stratégiai olajkészleteit, ennek pedig egyes elemzők szerint olyan hatásai is lehet, hogy az OPEC szándékai ellenére mégsem emelkedik tartósan az olaj világpiaci ára - írja a Marketwatch.com

A piac túlkínálati állapotától függetlenül ezeknek a startégiai olajtartalékoknak komoly hatása lehet a közeljövőben az árak alakulására - véli Jodie Gunzberg, az S&P Dow Jones Indicies vezető elemzője. Ha sikeres lesz is az OPEC szerdán bejelentett termeléskorlátozása és az árak megindulnak felfelé, elképzelhető, hogy Kína felhagy az eddigi importtal és inkább meglévő készleteit használja majd. Ez pedig akár teljesen meg is akaszthatja az OPEC terveit. 

Az OPEC szerdán jelentette be, hogy korlátozza a tagországok kitermelését annak érdekében, hogy ellensúlyozza a globális olajpiaci kínálatot, aminek döntő szerepe volt az olajár mélyrepülésében. A bejelentést követően közel 6 százalékkal drágult a nyersolaj hordónkénti ára, de csütörtök reggel már újra esni kezdtek az árfolyamok, mert a piac erősen szkeptikus a megállapodást sikerét illetően. 

Az árfolyamok pedig tovább eshetnek, ha Kína aktívabb szerepre vált a piacokon. Ha ez megtörténik és import helyett inkább a meglévő készleteit kezdi használni, vagy akár értékesíteni Kína, úgy máris borulhat az OPEC árfelhajtást célzó terve. Hasonló lépést már más árupiaci termékekkel - a gyapottal, a nikkellel, vagy egyéb ipari fémekkel - is megtett az ázsiai ország. 

A kínai stratégiai olajtartalékok mértékét nem ismerjük pontosan, mivel Peking gyakorlatilag semmilyen hivatalos adatot nem közöl erről, így azt sem lehet tudni, hogy mennyi ideig lenne képes import nélkül fedezni a belső keresletet. Azt ugyanakkor lehet tudni, hogy az elmúlt években az ország hatalmas tározók építésébe kezdett. Ezek közül az első négy tározót még 2009-ben adták át összesen 91 millió hordós kapacitással. A második fázist a tervek szerint 2020-ban fejezik be, az új tározók 245 millió hordó tárolására lesznek alkalmasak. 

Kína olajimportja 7,77 millió hordóra nőtt az elmúlt hónapban, ez április óta a legmagasabb érték, de azt sem lehet tudni pontosan, hogy ebből mekkora mennyiséget fogyasztott el és mennyi került a tárolókba. 

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kínai gazdasági növekedés lassulása miatt is csökkenhet az ország olaj iránti kereslete, akkor látszik, hogy erősen kétséges az OPEC-lépés sikere.  

Forrás: Marketwatch.com, NRGreport