NRGreport
Menü

DK: vonják vissza a jövedéki adó növeléséről szóló törvényt

A Demokratikus Koalíció alelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy kezdeményezze a júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény visszavonását.

Varju László sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a magyarok úgy fizetnek majd többet az üzemanyagért, hogy közben az egész világon olcsóbb lett az olaj. Ez az adóemelés ugyanis abban a szellemben készült, hogy az állam semmilyen szinten se viselje a világgazdaság változásának következményeit, inkább az adófizetőkön hajtsa be az alacsony olajár miatt kieső adóbevételt - jelentette ki.

A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy kezdeményezze a megszorítás visszavonatását, mert a világpiaci árak eséséből származó hasznot az állampolgároknál kell hagyni, ugyanis a magyaroknak is jár az olcsóbb benzin - mondta a független országgyűlési képviselő.

Az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Az új szabályozás szerint emelkedik a jövedéki adó, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre. Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak.

Forrás: MTI