Szabályozás

Húszezer okosmérőt tesztelnek

NRGreport | 2016.09.30. 11:04

Októberben startol a Központi Okos Mérés Zrt. (KOM) országos mintaprojektje. E teszt során kell kiderülnie, hogy mely felhasználói körben és milyen célra érdemes okosmérőket telepíteni. A projekt közel 21 millió euróba kerül, mindezt az unió fizeti – írta a Világgazdaság.

„Körülbelül húszezer okosmérőt telepítünk, főleg a villamosenergia-, kisebb részben a földgáz-, illetve a víz- és távhőiparágban. Már az év eleje óta vizsgáljuk, hol és milyen fogyasztókkal induljon a teszt, illetve, hogy a felhasználók mit várnak az okosméréstől. Lakossági ügyfelekkel csak önkormányzatokon keresztül dolgozunk, mert az ő esetükben már támaszkodhatunk a hazai energiaszolgáltatók által elvégzett, hasonló vizsgálatok tapasztalataira” – mondta a Világgazdaságnak a KOM Zrt. vezérigazgatója.

KOM-nak az össztársadalmi szempontból leghasznosabb forgatókönyvet kell kidolgoznia az okosmérés bevezetésére. A társaság ezért megvizsgálja négy különböző árú és tudású technológia hazai életképességét is. A drágább, felhasználónként mintegy 60 ezer forint beruházási igényű rendszerek a legokosabbak, ezek részt vehetnek a rendszerszintű szabályozásban. Ezek használói az általuk megtermelt energiát a piacinál drágábban adhatják el az energiakereskedőknek. A kevésbé okos, főként távleolvasásra alkalmas mérők 10 ezer forint körüliek. A velük mért adatok alapján újfajta tarifák kínálhatók a fogyasztóknak, akik spórolhatnak, ha a megfelelő (alacsony tarifás) idősávhoz igazítják fogyasztásukat. A rendszer figyelmeztető jelzést is adhat a pazarlásról, például csőtörés esetén.

A teljes cikk itt olvasható

 

  NRGreport
Címkék
#KOM   #mérőórák   #okosmérő  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.