Vállalatok

Szolgáltatóközpontokban fogunk tankolni

Végh Zsófia | 2016.09.30. 07:04

A tankoláshoz kötődő egyéb szolgáltatások javítását célozza a legtöbb magyarországi töltőállomás-fejlesztés. Üzemel az országban több teljesen automata kút is, ezeknél a fizetés gyorsasága és az automatizálás a fő fejlesztési szempont.

A jövő benzinkútjaira itthon még várni kell, a legnagyobb magyarországi kutak főként a (kényelmi) szolgáltatások javítására összpontosítanak. A töltőállomások fokozatosan szolgáltatóközponttá alakulnak – az üzemanyag-kiskereskedelemben ez az egyik legfontosabb fejlesztési irány, írta kérdésünkre az OMV. A hagyományos kiegészítő szolgáltatások (autómosó) mellett bevásárlásra (SPAR expressekben) vagy az online vásárlást követő csomagátvételre is van lehetőség a cég bizonyos kútjaiban. A szolgáltatóközpontok jelentőségét hangsúlyozta kérdéseinkre küldött válaszában a MOL is. A vállalat tavaly vezette be Fresh Corner elnevezésű üzleteit kútjainál, melyekben napi fogyasztási cikkeket árulnak. Jelenleg mintegy ötven ilyen töltőállomás üzemel az országban, a cég a közeljövőben nyolc országban további háromszáz állomás átalakítását tervezi.

Mindkét társaság követi a technológiai trendeket. Az OMV az európai hidrogénklaszter tagjaként komoly szerepet vállal a hidrogénhajtású autózás elterjesztésében, írta a cég. Ennek részeként három hidrogén-töltőállomást üzemeltet Ausztriában, kettőt Németországban, s mindkét országban vannak tervezés vagy építés alatt álló hasonló létesítmények.

A MOL fenntartható /zöld megoldásokat alkalmazott Istenhegyi úti töltőállomásán. A régióban elsőként valósult meg „zöld töltőállomás” hőszivattyú, napelem és zöldfal alkalmazásával, valamint elektromos töltővel, írta a MOL. Hűtésre és fűtésre több töltőállomásukon használnak hőszivattyút.

A fizikai fejlesztések mellett egyre gyakoribb, hogy a szolgáltatásokat online alkalmazásokkal egészítik ki. Több hálózatnál érhető el például a kútkereső alkalmazás. Az OMV töltőállomás-kereső alkalmazása térképen ábrázolja a legközelebbi benzinkutat, és segítséget nyújt az útvonal megtervezésében. A Shell Station Locator rendszere amellett, hogy elnavigálja a legközelebbi, útjába eső Shell kúthoz, figyelmezteti az autóst arra is, hogy ideje tankolni, s az egyes kutak árai közötti eltérést is feltünteti. Egy másik applikáció, a Shell Drive, a sportteljesítményt analizáló programokhoz hasonlóan elemzi a vezetést, s felhívja a sofőr figyelmét arra, hogyan takarékoskodhatna jobban. Ha a felhasználó engedélyezi, összeveti eredményeit barátai teljesítményével, s jelzi, ha feljebb vagy lejjebb kerül a rangsorban.

Az alkalmazás, a Shell hálózatba kapcsolt autók (Connected Car space) területén végzett kutatásinak eredménye. A koncepció azt ígéri, a jövőben számos, a tankoláshoz kapcsolódó szolgáltatás érhető el majd el online. Sőt egy/több közös platformon a rendszerek kommunikálnak a sofőrrel és egymással. A Shell és más cégek által fejlesztett alkalmazások a tankolást, a fizetést, a parkolást, a kút kiválasztását, stb. hivatottak megkönnyíteni. A vezetőnek pusztán annyi a dolga, hogy az okos megoldások fogadására és a gépek közötti kommunikációra alkalmas járművével csatlakozzon a Shell platformjára, s időnként frissítse azt. Ha ezt megteszi érdeklődési körétől és a letöltött alkalmazásoktól függően a rendszer  számos hasznos információval látja el.

Automata benzinkút

A fentiekkel bizonyos mértékig szembemegy a teljesen automatizált kutak fejlesztése, Az Ecopont két éve nyílt Vecsésen található töltőállomásán nincs személyzet, bolt, a fizetés kártyával vagy készpénzzel egy automatába történik. A saját fejlesztésű automata hangutasításokkal és több nyelven segíti a tankolást és a fizetést. Nincs sorbaállás, a sofőr az automatában kiválasztja, mely kútoszlopon szeretne tankolni, s a tankolás megkezdése előtt fizet. A cég maga fejleszt és jövőre ígér egy olyan applikációt, amivel automatán kívüli, applikáción keresztüli fizetés is megoldott. (A Shell Fill Up&Go alkalmazása ugyanezt a célt szolgálja: a rendszer lehetővé teszi, hogy a tankolás befejeztével a sofőr online, az autóból fizessen. Más banki szolgáltatásokhoz hasonlóan ez az opció előzetes regisztráció és a felhasználó azonosítása után vehető igénybe).

Az állomás három kútoszlopon öt beállóhellyel működik, a cég normál 95-ös és dízel üzemanyagot forgalmaz, melyet közvetlenül a MOL százhalombattai finomítótól szerez be. A kútnál az átmenő forgalom mellett a környező települések autósai tankolnak. Több száz üzemanyagkártyás partnereik flottájában haszongépjárművek, nyergesvontatók is vannak. Mivel nem tartunk fenn üzletet, s nincs személyzet, igen versenyképes áron tudnak nálunk tankolni, mondta az NRGreportnak Rétsághy Béla, az Ecopont Automata Benzinkút Marketing Vezetője. A kezdeti beruházás ugyan még nem térült meg, a kútoszlopok számát a nyitás óta növelték, s további töltőállomásokról is tárgyalnak. Jövőre országszerte tíz új kutat nyitunk, a pontos helyszínek az egyeztetések miatt még nem nyilvánosak, mondta Rétsághy Béla. A cég franchise rendszerben is bővülne, ám a folyó tárgyalások miatt az üzemeltető részleteket ezekről sem közölt.

Szintén automata kutakat üzemeltet a más ágazatokban is érdekelt Envirochem Kft. Kezdetben a METRO áruházlánccal aláírt hosszú távú megállapodás keretén belül épített országszerte tizenegy diszkont-kutat, emellett további kutakat állított üzembe Kaposváron (Praktiker), Dunaújvárosban (Park Center), Szegeden (Napfény Park) és Tökölön (Airport Center – Tesco). Ellentétben más benzinkutakkal, nem a kívánt benzinmennyiséget, hanem a tankolásra szánt összeget kell bevinni, és kártyával vagy készpénzzel fizetni. A diszkont-kutak forgalmát a hipermarketek vásárlói adják, a cég diszkont árait alacsony alapterületű állomásainak, stabil beszerzési forrásaiknak és alacsony bekerülési költségeknek tulajdonítják. Az Envikut Kft. is terjeszkedne: a következő öt-tíz évben 50-100-ra kívánják növelni kútjaik számát a régióban.

  Végh Zsófia
Címkék
#benzinkút   #Mol   #OMV   #Shell   #üzemanyag  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.