Trading

Chevron: nem látható mikor tetőzik a globális olajtermelés

NRGreport | 2016.10.03. 13:13

Az iparági konferenciákon manapság már szóba sem kerül a források kimerülésének lehetősége, mivel a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre távolabb tolódik a kitermelés tetőzésének időpontja – mutat rá a World Economic Forum honlapján megjelent cikkében John Watson, a Chevron elnök-vezérigazgatója.

Kifejtette: az olajipar a folyamatban lévő negyedik ipari forradalom egyik frontvonalát alkotja és a legfejlettebb iparágak egyikévé vált.

A cikk szerint a világ energiaipara napi 280 millió hordó olaj-egyenértéknek megfelelő energiát állít előtt, ehhez az olaj- és földgázipar napi 149 millió hordó olaj-egyenértékkel járul hozzá. A teljes globális energiaszükséglet kielégítéséhez percenként 12 olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő nyersolaj szükséges. 

Az olajipar technológiai fejlesztése hatalmas beruházásokat igényel. A Chevron például egymaga 6 milliárd dollárt fektetett be technológiai fejlesztésbe 2007 óta. Ahhoz képest, hogy az ötvenes évek elején az olajipar még csak harminc méteres part menti vízmélységben volt képes másfél kilométer mélységbe fúrni a talajrétegben, manapság már három kilométeres vízmélységben is képes a földkéregben további nyolc kilométert fúrni, vagyis mélyebbre, mint amilyen magas a Mount Everest. A meddő fúrások aránya pedig a hetvenes évekre jellemző 75 százalékról 40 százalékra csökkent.

John Watson szerint egy évtizeddel ezelőtt az Egyesült Államokban már félreverték a vészharangot a földgázkészletek kimerülése miatt, és el is kezdték építeni a földgáz fogadására alkalmas kikötői terminálokat. A technológiai fejlődésben azonban olyan áttörés történt időközben, hogy ezeket a terminálokat földgáz exportjára kellett átalakítani.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően már szinte képtelenség megbecsülni mikor tetőzhet a világ szénhidrogén termelése. Ennek megítéléséhez magát a technológiai fejlődést kellene előre látni – állapítja meg a Chevron vezérigazgatójának a World Economic Forum hírportálján megjelent cikke.

  NRGreport
Címkék
#Chevron   #olajtermelés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.