Trading

Befizette a büntetést a Tigáz

NRGreport | 2016.10.06. 14:43

Befizette a 100 millió forintos bírságot a Tigáz, amelyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szabott ki a gázszolgáltatóra a behajtási költségátalány jogszerűtlen alkalmazása miatt.

A MEKH közleményében felidézte: a Tigáz Zrt. március óta több mint 31 ezer felhasználótól mintegy 2 milliárd forint értékben követelt behajtási költségátalányt.

A követelést az energiahivatal jogszerűtlennek minősítette, és augusztusban kötelezte a Tigázt a jogsértő állapot megszüntetésére: arra, hogy valamennyi érintett fogyasztónak fizesse vissza a behajtási költségátalány címen beszedett összegeket, és törölje a még fennálló, de meg nem fizetett követeléseket. Az energiahivatal a jogsértés súlya miatt 100 millió forint bírság megfizetésére is kötelezte a szolgáltatót.

A hivatal tájékoztatása szerint a Tigáz bíróságon támadta meg a MEKH határozatát, és kérte az abban foglaltak végrehajtásának felfüggesztését. A bíróság a behajtási költségátalány címen a fogyasztóktól már beszedett összeg – 1,1 milliárd forint – visszatérítését a per jogerős befejezéséig felfüggesztette. A bírósági döntés értelmében ugyanakkor a Tigáz a MEKH határozatában foglaltaknak megfelelően köteles törölni a korábbi felszólításaiban követelt, de a felhasználók által még meg nem fizetett behajtási költségátalány követeléseket.

A bíróság elutasította a bírság megfizetésének felfüggesztésére vonatkozó kérelmet is, ezért a Tigáz befizette a bírságot a hivatalnak.

A bíróság jelenlegi döntése nem jelenti az ügy érdemi felülvizsgálatát, a peres eljárás folytatódik, a bíróság a későbbiekben fog dönteni a Tigáz keresetéről és a MEKH határozatának jogszerűségéről – közölte az energiahivatal.

A MEKH tájékoztatása szerint a behajtási költségátalányról szóló, 2016. március 24-től hatályos törvény lehetőséget ad a szolgáltatóknak, hogy késedelmes számlafizetés esetén behajtási költségátalányt számoljanak fel, azonban annak alkalmazását nem írja elő. A szolgáltatók akkor jogosultak a fogyasztók szerződésszegései esetében a hátrányos következmény alkalmazására, ha a kilátásba helyezett következményt az üzletszabályzatukba foglalják és azt a MEKH jóváhagyta.

A Tigáz előzetesen nem jelezte sem a hivatalnak, sem ügyfeleinek, hogy élni kíván a behajtási költségátalány lehetőségével, és nem kezdeményezte üzletszabályzatának módosítását sem.

A MEKH vizsgálata során az is kiderült, hogy a Tigáz a felhasználóknak nem minden esetben biztosította a számlák megfizetésére vonatkozó 8 naptári nap időtartamot, amely ahhoz szükséges, hogy a felhasználók időben intézkedhessenek a számlák befizetéséről – közölte a hivatal.

  NRGreport
Címkék
#TIGÁZ  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.