Trading

Máté odacsaphat az amerikai olajnak

NRGreport | 2016.10.06. 09:20

Komoly károkat is okozhat a Florida és a dél-keleti államok partjai felé közeledő Matthew hurrikán az Egyesült Államok olajipari infrastruktúrájában. A hurrikánt ugyan korábban trópusi viharrá minősítették, de időközben ismét felerősödött. 

A Matthew hurrikán várhatóan a hét végén éri majd el Florida partjait, de egyelőre nem lehet pontosan megmondani, hogy a vihar mekkora károkat okozhat majd az Egyesült Államok olajipari infrastruktúrájában, az elektromos- vagy az olajvezetékekben és az ellátásban. A károk mértéke nagyban függ a szél erősségétől. 

A hurrikán eddig négyes kategóriájú volt, de az utóbbi napokban enyhült valamit a vihar ereje, ezért trópusi viharrá minősítették. A vihar az elmúlt pár órában aztán ismét erősödni kezdett, ezért Florida egyes városaiban már megkezdték a biztonsági intézkedéseket, a lakosság pedig a szokásosnál jóval többet tankol a benzinkutakon. Ez utóbbi komoly gondokat okozhat az ellátásban, ha lecsap a vihar. 

(Kép forrás: NOAA)

A Matthew hurrikán szerda este érintette Kuba partjait, a szél sebessége meghaladta a 200 km/h-t is – közölte az amerikai nemzeti hurrikánközpont, az NHC. A vihar miatt a leginkább érintett két államban, Floridában és Dél-Karolinában felkészültek a lakosság evakuálására is. 

A Matthew hurrikán 2007 óta a legerősebb vihar, amely elérheti az USA partjait. Akkor az ötös erősségű Félix-hurrikán csapott le az országra 250 km/h-s sebességű széllel 130 ember halálát okozva. 2008-ban az Ike hurrikán hatalmas károkat okozott a Mexikói-öböl olajlétesítményeiben, ekkor 700 ezer hordónyi olaj esett ki a termelésből. Az akkori vihar miatt több finomítót is be kellett zárni átmenetileg, a hatóságok most is ettől tartanak – írja az Oilprice.com

  NRGreport
Címkék
#Matthew hurrikán   #olajipar   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.