NRGreport
Menü

Irgalmatlan büntetéssel regulázna Csád

A közép-afrikai ország elképesztő mértékű büntetést szabott ki egy olajkitermelő konzorciumra, amiért az nem akkora díjat fizetett az államnak az évek során, amennyit a szerződésekben rögzítettek.

Az ExxonMobil, a Petronas és a helyi olajvállalat, az SNT egy konzorcium keretében kezdett olajkitermelésbe Csádban, amely után szerződésben rögzített díjat fizettek. A büntetés kiszabását az okozza, hogy a csádi kormányzat és a konzorcium máshogy emlékszik arra, mekkora díjban is állapodtak meg – írta a Reuters.

Most egy csádi bíróság azt az ítéletet hozta, hogy mivel az elmúlt években a konzorcium 484 milliárd közép-afrikai frank (CFA) befizetésével maradt el, ezért 44 ezermilliárd CFA, vagyis közel 75 milliárd dollárnyi büntetést kell fizetnie az ExxonMobil vezette konzorciumnak.

A Portfolio.hu kiszámolta, hogy Ez az összeg közel 90-szer akkora, mint amennyi díj befizetésével elmaradtak a vállalatok, hétszerese a csádi GDP-nek és majdnem 4-szer annyi, mint amekkora büntetést a BP a Deepwater Horizon katasztrófát követő olajszennyezés miatt fizetett.