NRGreport
Menü

Oroszország beadta a derekát: egy éves csúcson az olaj

Az isztambuli Energia Világkongresszuson Valgyimir Putyin, orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország kész csatlakozni az OPEC olajkitermelést korlátozó tervéhez. A bejelentés után egy éves csúcsát érte el a Brent árfolyama. 

Oroszország is hajlandó részt venni a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete által szorgalmazott termeléskorlátozásban. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be az Isztambulban zajló Energia Világkongresszuson. A szervezeten kívüli legfontosabb olajtermelő ország részvételével elhárult az akadály az OPEC előtt a tényleges lépések megtételére annak érdekében, hogy csökkentse a túlkínálatos piacot és felhajtsa az olajárakat. 

Putyin reményét fejezte ki, hogy a szervezet novemberben esedékes bécsi találkozóján az OPEC-tagországok megerősítik a kitermelési kvótákra vonatkozó elvi megállapodásukat, amit két hete Algirban jelentettek be. 

A piacok azonnal reagáltak Putyin bejelentésére. Az északi tengeri Brent alaptípus ára egy éves csúcsot ért el, 3,4 százalékos emelkedést követően 53,68 dolláron is állt az árfolyam. Ilyen magasan utoljára 2015 október 9-én állt a Brent. Az amerikai WTI is szárnyal: 51,48 dollárnál is jár a könnyűolajfajta. 

Az OPEC célja, hogy a jelenlegi napi 33,6 millió hordóról 32,5-33 millió hordóra csökkentené a szervezet tagállamainak összes kitermelését. Arról, hogy az egyes államok esetében ez pontosan mekkora termeléscsökkentést jelent, a novemberi bécsi találkozóig születik döntés - írja a CNBC

Forrás: CNBC