NRGreport
Menü

A legnagyobb orosz olajcég szembe megy Putyinnal

Oroszország legbefolyásosabb olajipari cégvezetője, a Rosznyeft vezére, Igos Szecsin közölte, hogy cége nem vesz részt semmilyen termeléskorlátozásban. Vlagyimir Putyin, orosz elnök kedden jelentette be, hogy országa kész csatlakozni az OPEC-hez és visszafogja olajtermelését. 

A Rosznyeft vezetőjének megjegyzése rávilágít arra a tényre, hogy Putyinnak korántsem lesz egyszerű elérnie hazája olajvállalatainál, hogy beálljanak a sorba és visszafogják a kitermelést. Az orosz elnök kedden, az Isztambulban zajló Energia Világkongresszuson jelentette be, hogy Oroszország hajlandó csatlakozni az OPEC tervéhez. 

Az OPEC-ellenes megnyilvánulásairól is híres Szecsint a Reuters arról kérdezte Isztambulban, hogy az orosz olajtermelés 40 százalékát adó Rosznyefty is csökkenti-e a kitermelést. Miért tennénk? - válaszolta a cégvezető. 

Szecsin szerint erősen kérdéses, hogy Szaúd-Arábia, Irán, vagy Venezuela valóban hajlandóak lesznek-e a korlátozásra és kiemelte: ha az olajárak tartósan 50 dollár fölött maradnak, akkor az amerikai palaolajtermelés ismét nyereséges lehet. 

A múltban több kísérlet is volt már arra, hogy Oroszország és az OPEC összefogjon a piacok stabilizálása érdekében. Eddig egy kísérlet sem zárult sikerrel - írja a CNBC.

Forrás: CNBC