NRGreport
Menü

Baljós árnyak az OPEC felett

Az olajárak elmúlt három évben tapasztalt zuhanása több mint 1 billió dolláros kárt okozott az OPEC tagországainak, a szervezet főtitkára szerint. Közben a kitermelés korlátozásáról szóló tervek Irán és Irak ellenállása miatt borulhatnak. 

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank washingtoni tanácskozásán Mohammad Barkindo, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára azt mondta, hogy az olajipari befektetések összege 26 százalékkal esett vissza az elmúlt évben és az idei évre prognosztizált tovább csökkenés akár 22 százalékos is lehet. A 2017-re vonatkozó becslések pedig még ennél is borulátóbbak elsősorban a kutatás és kitermelés üzletágakban - írja az Oilprice.com

Barkindo szerint sem az elemzők, sem pedig az IMF, vagy a Világbank nem tudja pontosan megmondani, hogy mennyi ideig tart, mire ismét egyensúlyba kerül a piac. A főtitkár egy szeptemberi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az OPEC termeléskorlátozása csak hosszú távon fejti ki hatásait az olajtartalékokra. Barkindo szerint továbbra is jelentős marad a túlkínálat a piacon és az egyensúly elérése lassabb folyamat lesz. 

Az OPEC tagországai szeptemberi algiri informális tanácskozásukon jutottak elvi egyezségre a kitermelési szintek korlátozásáról. A szervezet a jelenlegi napi 33,6 millió hordós termelésről 32,5-33 millió hordóra szeretné csökkenteni a tagországok kitermelését. Az továbbra is kérdés, hogy az egyes tagállamoknak pontosan milyen mértékben kell visszafogniuk kitermelésüket. Ezt egyébként várhatóan az OPEC novemberi bécsi hivatalos tanácskozásáig határozzák meg.

Jelenleg is zajlik Isztambulban az Energia Világkongresszus, ahol a legnagyobb bejelentést Vlagyimir Putyin, orosz elnök tette hétfőn. Eszerint Oroszország is kész csatlakozni az OPEC termeléscsökkentéséhez. A találkozón az OPEC két fontos tagországa, Irak és Irán nem vesz részt, sőt az iraki olajminiszter a napokban arra szólította fel országa olaj- és gáztermelő cégeit, hogy az év hátralévő részében, sőt 2017-ben is növeljék a kitermelést. A bejelentés azt követően tette meg a miniszter, hogy Irak megkérdőjelezte az OPEC kitermelésre vonatkozó számításait. 

Kedden a legnagyobb orosz olajcég, a Rosznyeft vezérigazgatója, Igor Szecsin is azt mondta, hogy cége nem vesz részt a termelés visszafogásában. A cégvezető szerint ugyanis kétséges, hogy Szaúd-Arábia, vagy Irán betartja-e majd a megállapodást. 

A két kulcsszereplő távolmaradása és az orosz olajvállalat szándéka azt vetíti előre, hogy a novemberi csúcstalálkozó kimenetele mégsem annyira egyértelmű, mint azt eddig gondolták az érintettek. Ha pedig az OPEC terve nem jön be és nem indulnak meg felefelé az árak, azt további hatalmas veszteségeket okoz majd a kitermelőknek. 

Forrás: OIlprice.com, NRGreport