NRGreport
Menü

IEA: marad a túlkínálat az olajpiacokon

Alig indultak emelkedésnek az olajárak, a párizsi központú Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrisebb elemzése máris lehűtötte a kedélyeket. A szervezet szerint ugyanis 2017 első felében is marad a túlkínálat a piacokon. 

A IEA kedden hozta nyilvánosságra legújabb olajpiaci elemzését, amelyben csökkentette az idei évre vonatkozó keresleti becslését napi 1,2 millió hordó olajra. A szervezet szeptemberben még napi 1,3 millió hordós keresletet prognosztizált, ami 100 ezer hordóval kevesebb az augusztusi becslésnél is. 

A várakozások meglepőek, hiszen az alacsony olajárak miatt a kereslet növekedésére lehetett számítani. A jelenlegi olajárzuhanás kezdetén is hasonló történt, a kereslet legnagyobb ütemű növekedését pedig 2015 harmadik negyedévében mérték. 

A kereslet növekedését a kínai gazdaság lassulása hozta magával végül az IEA szerint. Az idei harmadik negyedévben már csak 0,8 millió hordóval nőtt a napi kereslet, ez négy éve a leglassabb ütem. 

A gyengülő kereslet az olajárakra is döntő hatással lehet, mert azt jelentheti, hogy az OPEC termelés korlátozásról szóló bejelentése miatt meginduló árak elérhették a maximumot. Az olaj ára 15 százalékot emelkedett azóta, hogy az OPEC bejelentette: csökkenti a tagországok kitermelési szintjét a piac stabilizálása érdekében. Az IEA elemzésében arra is figyelmeztet, hogy a bejelentés óta ugyanakkor folyamatosan nő az OPEC-államok kitermelése, ez a tény pedig gyakorlatilag semmissé teszi a majdani korlátozást. 

Szeptemberben az OPEC összes kitermelése rekordszintet, napi 33,64 millió hordót ért el és mindegyik fontosabb tagország növelte a felszínre hozott olaj mennyiségét. A legnagyobb kitermelőnek számító Szaúd-Arábia is rekordközeli szinten termel. A növekedés ráadásul tovább folytatódhat, ha Nigériában és Líbiában helyreáll a termelés - írja az Oilprice.com

Forrás: Oilprice.com