Trading

Paksi atomhulladék: kész a hatodik tároló

NRGreport | 2016.10.13. 11:22

Az eddigi öt modulban nyolcezernél is több kiégett kazetta fér el. 

Öt modulban több mint nyolcezer, a paksi atomerőműben elhasznált fűtőelem pihen a kiégett kazetták átmeneti tárolójában, most megépült a hatodik modul is az atomerőmű szomszédságában, de a szükséges engedélyezés még hátravan – jelentette be Gyöngyösi Csaba, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. beruházási igazgatója, a cég csütörtöki paksi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: egy – átlagosan négy kamrából álló – modul tervezése, engedélyezése, kivitelezése hozzávetőleg tíz évig tart. 

A mostani 21-24-es sorszámú kamrák  7,464 milliárd forintból épültek meg. A munkálatok során több mint 4 ezer köbméter betont, 1364 tonna szerkezetacélt építettek be és a földrengésállóság növelése érdekében 857 tonna betonacélt használtak fel. 

A 24 taroló kamra lehetővé teszi a paksi atomerőmű eredetileg tervezett üzemideje során keletkezett kiégett kazetták befogadását, de a műszaki tervek 33 tárolókamra megépítésére adnak  lehetőséget.  Ha ezek is megépülnek, elegendő kapacitás lesz az üzemidő-hosszabbítás során keletkező kazetták elhelyezésére is. 

A terveket folyamatosan frissítik – mondta Gyöngyösi Csaba, hozzátéve, hogy a tizenhetedik kamrától a korábbi háromszög kiosztás helyett négyszög kiosztású a tárolócsövek elrendezése, így egy kamrában 450 helyett 527 egység fér el.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.