NRGreport
Menü

Újra meglepte a befektetőket az olajár

Az utóbbi napok remelkedését követően ismét esésnek indultak az olajárak, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai tovább növelték kitermelésüket. Az árakat az amerikai készletadatok is lejjebb tolhatják. 

Csütörtökön délelőtt esésnek indultak az olajárak: a Brent 0,27 százalékos, a WTI 0,5 százalékos csökkenésben van a szerdai záróárakhoz képest. Az esés oka, hogy az OPEC közzétette a szeptemberi kitermelési adatokat. Eszerint az olajkartell tagállamai összességében napi 220 ezer hordóval növelték kitermelésüket, ami így elérte a 33,39 millió hordót. 

Iparági szakértők szerint ez aligha meglepő, hiszen a tagországok érdeke az, hogy a tervezett termeléis korlátozás előtt a lehető legjobban felfuttassák a kitermelést, így biztosítva meglévő piaci részesedésüket a túlkínálatos piac ellenére is. 

Az OPEC múlt hónapban jelentette be, hogy elvi megállapodásra jutott a tagállamok képviselőivel, hogy maximum 33 millió hordót termelnek ki naponta. A korlátozást elvileg Oroszország is támogatja, bár az utóbbi napokban több egymásnak ellentmondó hír is napvilágot látott. Vlagyimir Putyin orosz elnök minden esetre többször is megjegyezte, hogy országa is tartja magát a majdani megállapodáshoz. 

Az algiri tanácskozást követően pozitívan reagált a piac az egyezség hírére és az árak lendületes emelkedésbe kezdtek, sőt napokkal ezelőtt a nyersolaj ára éves csúcsot ért el. A befektetők ugyanakkor finoman szólva is szkeptikusak a tényleges termeléskorlátozást illetően. 

A legnagyobb kérdés, hogy Irán, Irak és Líbia hajlandó-e visszafogni az éppen csak fellendülő termelést. Irán a januárban feloldott nemzetközi szankciók után folyamatosan növeli a felszínre hozott olaj mennyiségét és a napokban az iraki olajminiszter is arra szólította fel az ország olajkitermelőit, hogy növeljék kitermelésüket. 

A legtöbb elemző szerint a tényleges termeléskorlátozás körüli bizonytalanság azt eredményezi majd, hogy az olajárak 50 dollár alatti szinten maradnak egészen a novemberi bécsi OPEC-találkozóig. Az olajkartellnek egyébként eddig az időpontig kell meghatároznia, hogy az egyes tagállamok pontosan milyen termeléscsökkentést hajtanak végre. 

Árcsökkentő hatása lehet az amerikai olajtartalékok esetleges növekedésének is. Az előzetes becslések szerint a készletek 2,7 millió hordóval nőttek az október 7-ével végződő héten - írja a Marketwatch.

Forrás: Marketwatch, NRGreport