NRGreport
Menü

Beváltotta fenyegetését Szaúd-Arábia

A szaúdi olajexport és olajtermelés is csökkent augusztusban az előző hónaphoz képest - közölte a különböző nemzetközi energetikai szervezetek adatait összegző, 2001-ben létrehozott Joint Oil Data Initiative (JODI).

A szervezet adatai szerint az OPEC-tag Szaúd-Arábia olajkivitele a júliusi napi 7,622 millió hordóról augusztusban napi 7,305 millió hordóra csökkent. Az olajtermelés eközben a júliusi, rekordszintű napi 10,673 millió hordóról napi 10,630 millió hordóra mérséklődött – írta a Napi.hu.

A szaúdi olajtermelési és exportadatok azért fontosak, mert az ország az OPEC legnagyobb olajtermelője, az olajkartell pedig a világ olajtermelésének csaknem harmadát adja.

Az OPEC tagállamai szeptember 28-án az olajtermelés mérsékelt korlátozásáról állapodtak meg. Ennek értelmében napi 32,5-33 millió hordóra mérséklik a napi termelést a jelenlegi, becslések szerint 33,24 millió hordóról. A részleteket az OPEC novemberi csúcsértekezletéig tervezik kidolgozni. A tagállamoknak 2008 óta első ízben sikerült ilyen megállapodásra jutniuk.

Forrás: Napi.hu